Din cuprinsul articolului
Situație critică! Iubitori de animale şi grupuri de activişti din Liban sunt nemulțumiți de cum a degenerat situația de criză.
Unii deținătorii de animale au luat decizii halucinante cu animalele lor de companie. Unele patrupede au fost otrăvite iar altele au fost abandonate, în contextul transmiterii noul coronavirus de la animale la oamenilor, relatează DPA, citat de Agerpres.
Ghina Nahfawi, activista pentru apărarea animalelor, a declarat că, după difuzarea la televiziune a unei informaţii potrivit căreia animalele pot transmite oamenilor virusul cu potenţial fatal, mai multe animale de companie au murit în urma consumului de carne otrăvită de pe stradă.
Situație critică în Liban! „Patru câini de companie au mâncat carne crudă otrăvită”
„După informaţia difuzată în martie, cel puţin patru câini de companie au mâncat carne crudă otrăvită în timp ce proprietarii lor îi plimbau afară şi au murit”, a declarat Nahfawi adăugând că alţi doi câini au fost salvaţi.Ea a spus că aproximativ cincizeci de animale de companie au fost găsite abandonate. Într-un caz, o pisică a fost lăsat afară într-o cuşcă încuiată.„Sunt îngrijorată şi pentru animalele fără stăpân”, a spus Nahfawi referindu-se la efectele măsurilor de izolare impuse în contextul epidemiei de coronavirus.
„Pot să vă spun că zeci au fost ucise prin otrăvire pe stradă. Oamenii mă sună zilnic să-mi relateze despre moartea unor pisici şi câini fără stăpân. Este atât de crud”, a adăugat ea.
Aceste incidente au determinat grupuri libaneze pentru apărarea drepturilor animalelor să le transmită oamenilor că animalele de companie trebuie protejate indiferent de circumstanţe.Până în prezent, nu există dovezi ştiinţifice conform cărora animalele de companie pot transmite oamenilor coronavirusul.
„De la ştirea care a circulat în Liban despre o pisică infectată (în Belgia), am văzut multe persoane ataşate de animalele lor de companie întrebându-i pe medicii veterinari dacă ar trebui să scape de ele”, a declarat Sevine Fakhoury din cadrul BETA.
În 2017, preşedintele libanez Michel Aoun a semnat prima lege din această ţară privind bunăstarea animalelor, care protejează animalele domestice şi sălbatice de abuzuri. Potrivit actului, oricine este găsit vinovat de abuzuri comise asupra unui animal poate primi până la doi ani de închisoare şi o amendă nespecificată.
Alţi activişti pentru protecţia animalelor solicită sancţiuni mai dure împotriva persoanelor care comit astfel de abuzuri.„Abuzul animalelor ar trebui oprit cu orice preţ”, a declarat Dalia Jumblatt, activistă pentru protecţia animalelor. „Trebuie introdusă o acţiune juridică (mai dură) pentru vinovaţi”, a adăugat ea.