Ține pisica departe de bolile infecţioase. Pisicile care trăiesc în mediul exterior sunt de trei ori mai predispuse la infecţii cu patogeni sau paraziţi. Infecții ce pot fi transmise și stăpânilor, relatează phys.org.
Cu cât mai departe se află felinele domesticite de ecuator, cu atât mai sensibile devin la viruşi şi la bacterii dacă petrec timp afară.
“Fiecare grad al latitudinii absolute creşte probabilitatea infecţiilor cu patru la sută”, a afirmat autoarea principală a studiului, Kayleigh Chalkowski. “Te gândeşti că regiunile tropicale au mai multe animale sălbatice, mai mulţi paraziţi. Dar se pare că latitudinea are un efect opus”, a continuat aceasta.
Pentru a pune capăt dezbaterilor referitoare la modalităţile de creştere ale pisicilor, cercetătorii au decis să ia în considerare alte 24 de studii mai vechi, în care răspândirea uneia sau mai multor boli erau comparate în mediul interior şi în cel extern.
“Acesta este prima dată când accesul la mediul extern ca factor de risc pentru infecţiile la pisici a fost cuantificat într-un perimetru geografic de o asemenea dimensiune şi pentru grupuri extinse de agenţi patogeni”, a afirmat cercetătoarea de la Universitatea Auburn din statul american Alabama.
Efectele descoperite au fost constante pentru toate tipurile de paraziţi, inclusiv limbricii (Toxocara cati) şi paraziţii monocelulari care cauzează boala Toxoplasma gondii, care pot cauza boli în rândul oamenilor. Ele nu s-au manifestat diferit indiferent că au fost transmise din pământ, de la alte pisici sau de la animale vânate precum păsări şi şoareci.
“Practic, indiferent de locul în care te afli în lume, păstrarea pisicii în interiorul casei reprezintă o modalitate excelentă de a le proteja de boli infecţioase”, a declarat Chalkowski.