Din cuprinsul articolului
Animalele de companie și boli pe care le pot transmite oamenilor. Astăzi vom vorbi despre ”Tricofiţia” , o dermatomicoză produsă de viermi inelați care afectează animalele şi oamenii.
La animale se poate manifesta prin leziuni la nivelul pielii şi porţiuni lipsite de blăniţă şi punctuleţe roşii. Iar la oameni se manifestă prin porţiuni sferice, de culoare roşie la suprafaţa pielii.
Surse de infecţie:
Animale bolnave sau contaminate, piei, păr sau lână provenite de la animale bolnave sau contaminate.
Transmiterea se face prin contact direct, favorizată de menţinerea animalelor în număr mare în acelaşi adăpost.
Contactul indirect cu diverse obiecte, alimentative, unelte de lucru ce pot fi contaminate- îngrijitorii bolnavi sau contaminate pot transmite boală animalelor ce le îngrijesc.
Leziunile:- sunt prezente în mod deosebit în regiunile corporale cu piele fină şi au formă circular sau ovală, sunt scvamoase şi cu o zona periferică eritematoasă- boală este mult mai frecvenţa la câine decât la pisica.
Diagnosticul se pune pe baza aspectului leziunilor şi prin examen de laborator, micologic
Tratamentul: se aplică local diverse substanţe cu proprietăţi antimicotice, după ce în prealabil leziunile se badijonează insistent, totul se face cu recomandare medicală. Medicii veterinari recomandă aplicarea de unguente locale sau administrarea pe cale orală a medicamentelor prescrise de către medicul specialist.
Prevenire:- se va asigura igienă adăpostului- se va evita contactul animalelor sănătoase cu cele bolnave- la animalele de companie se vor face îmbăieri periodice folosind şampon care conţine substanţe antimicotice.