O hotărâre mai veche a Consiliul Local din Timișoara provoacă numeroase dificultăți printre iubitorii de animale. Cine își dorește să adopte un animăluț este constrâns de nevoia unui acord colectiv din partea locatarilor din blocul respectiv.
Decizie controversată în Timișoara! Ce a decis instanța
Timișoara, unul dintre marile orașe ale țării, vine în centrul atenției cu o situație deloc plăcută pentru iubitorii de animale.
În urma unei hotărâri a Consiliului Local din 2007, s-a luat decizia conform căreia, pentru a putea deține un animal de companie într-un apartament de bloc, trebuie acordul scris și ștampilat al Asociației de Proprietari, adoptat cu o majoritate a voturilor de către proprietari.
În urmă cu doi ani, într-un dosar ce a avut sentința finală în mai 2019, o femeie a încercat să obțină anularea hotărârii menționate mai sus. În primă instanță, proprietara a obținut o victorie, dar ulterior decizia a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Timișoara, unde s-a decis ca vechea hotărâre să rămână în vigoare:
„Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile. Consiliul Local Timişoara nu a comis un abuz de reglementare”, au motivat judecătorii.
Noul primar al orașului, Dominic Fritz, va propune Consiliului Local Timişoara abrogarea hotărârii din 2007 a legislativului local:
“Probabil aţi aflat de aventura în instanţă a unei hotărâri de consiliu local, adoptată de Consiliul Local al Municipiului Timişoara în 2007, care obligă proprietarii animalelor de companie să ceară acordul vecinilor de bloc. Această HCL a fost contestată în instanţă de un deţinător de animale de companie. (…) A pierdut procesul – Primăria a câştigat, dar asta nu mă bucură. Voi propune Consiliului Local să abrogăm această HCL şi să o înlocuim cu un regulament care prevede dreptul timişorenilor de a avea animale de companie – da, cu respectarea drepturilor vecinilor, dar fără a menţine această restricţie absurdă”, a scris Fritz într-o postare pe Facebook.
Situația nu este însă deloc plăcută, mai ales în timpul pandemiei de coronavirus, unde este recunoscut ajutorul pe plan psihologic pe care ți-l oferă un animal de companie, ajutor ce combate stresul și îți oferă o alinare emoțională.