Sari la conținut
Home » Traficul ilegal cu animale de companie, situație îngrijorătoare în Uniunea Europeană! Împrumutul nu este o soluție!

Traficul ilegal cu animale de companie, situație îngrijorătoare în Uniunea Europeană! Împrumutul nu este o soluție!

Traficul ilegal cu animale de companie, situație îngrijorătoare în Uniunea Europeană! Împrumutul nu este o soluție!

Animalele de companie au devenit o sursă de îmbogățire pentru traficanți! Semnal de alarmă în Uniunea Europeană!

Pandemia globală de COVID-19 a dus la o creștere considerabilă a numărului de cereri de adopție și de cumpărare a animalelor de companie. Însă, această situație s-a transformat în metoda de îmbogățire a unor persoane rău intenționate. Mai exact, traficanții de animale au început să exploateze extrem de mult nevoia oamenilor de a adopta un cățel sau o pisică, astfel că prețurile au crescut în mod alarmant, iar animalele au cel mai mult de suferit, devenind o ustensilă în mâna lor.

Situația din Germania: împrumut pe termen scurt al unui animal de companie?

Este dat spre exemplu, situația din Germania. Apare o nouă problemă, și anume: animalele de companie ajută la depășirea stresului din perioada pandemiei, dar ce se întâmplă după ce viața revine la normal?

Bernadette Dierks-Meyer, o crescătoare de pui de labrador, a fost uimită să vadă numărul mare de cereri de vânzare pentru puii ce se vor naște abia la jumătatea lunii martie:

Am deja peste 60 de persoane interesate, chiar dacă numărul meu de telefon nu mai este public. Slavă Domnului! Altfel mi-ar fi sunat telefonul și noaptea. Știu alți crescători de animale care au și mai multe cereri, spune Bernadette.

Singurătatea îi determină pe oameni să acționeze în mod haotic, iar de la la începutul pandemiei, în fiecare a patra casă din Germania exista o pisică și în fiecare a cincea un câine. După impunerea restricțiilor, singurătatea multor germani și timpul liber de care dispun au dus la creșterea masivă a cererii de patrupede. Conform Asociației canine VDH, în 2020 s-au vândut cu 20% mai mulți căței comparativ cu anii precedenți.

Creșterea numărului de animale de companie în locuințele oamenilor nu este un lucru rău, însă s-a dezvoltat foarte mult și traficul ilegal cu aceste animale.

Julia Zerwas, a studiat medicina veterinară la München, iar acum s-a întors la adăpostul de animale Albert Schweizer din Bonn:

Accesul publicului a fost restricționat masiv. Centrul poate fi vizitat doar cu programare. În aceste condiții, nu multe animale pot fi adoptate, deși cererea a crescut enorm în perioada pandemiei. În plus, fondurile s-au redus, fiindcă lumea nu mai donează ca înainte.. Ultimul caz este al unui câine pe care stăpâna l-a adus aici din cauză că, la trei zile după ce l-a cumpărat, nu se acomodase în noua casă, spune Zerwas.

Apare o teamă generală cu privire la abandonul animalelor de companie după sfârșitul pandemiei, asta deoarece vechile obiceiuri se vor relua în mod normal, iar unii dintre proprietari vor considera animalul de companie, o povară.

Animalele nu sunt de închiriat!

Hester Pommerening de la Asociația germană pentru protecția animalelor, povestește:

Au fost oameni care s-au interesat la adăpostul de animale dacă pot închiria un cățel pentru vreo trei luni, cât lucrează de acasă. Unele centre au primit și 500 de cereri într-un singur weekend. Animalul de companie este la doar câteva clickuri distanță. Dar vorbim despre o ființă vie pe care nu o poți schimba ca pe o haină sau ca pe o jucărie, subliniază Hester Pommerening.

În Uniunea Europeană, comerțul ilicit cu căței trece, între timp, drept cea de-a treia mare afacere ilegală după traficul de droguri și cel cu arme.

Asociația germană pentru protecția animalelor vorbește despre 75 de cazuri de comerț ilegal cu animale, depistate în 2020, între ianuarie și octombrie. 800 de animale, majoritatea căței, urmau să fie tranzacționate pe piața neagră.

Adopția unui animal ar trebui să fie făcută pe viață, nu doar când simțim nevoia pe moment, din cauza singurătății.

Potrivit www.dw.com/ro.