Încălzirea globală, motiv de îngrijorare pentru sănătatea animalelor de companie?
Un studiu al specialiștilor ne oferă noi motive de îngrijorare!
Protect our Future Too (#Protectourfuturetoo) se numește campania lansată de MSD Animal Health, și are ca țintă 30 de țări, de pe continente diferite, cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele încălzirii globale.
Se pare că nu doar natura și oamenii sunt afectați de aceste efecte, cât mai ales și animalele noastre de companie. Modificările caracteristicilor anotimpurilor, precum lunile mai calde din perioada de toamnă și de iarnă, dar și temperaturile mai ridicate în general sunt câteva dintre semnele pe care trebuie să le luăm în calcul:
Animalele de companie sunt o parte importantă a familiilor noastre și, de aceea, prin campania Protect Our Future Too considerăm că este momentul să acționăm pentru a le asigura protecția. Pentru a ne da seama de nivelul actual de conștientizare a pericolelor, a fost realizat un sondaj de opinie în rândul proprietarilor de animale de companie și al medicilor veterinari. Principalele rezultate ale sondajului arată că doar 25% dintre proprietarii de animale de companie chestionați cred că sunt informați cu privire la riscurile pe care temperaturile mai ridicate și umiditatea le reprezintă pentru animalele de companie. „Încălzirea globală va continua să ne afecteze pe noi și pe animalele noastre de companie decenii de acum înainte”, a precizat Prof. Dr. Ralf Muller, șeful Serviciului de Dermatologie Veterinară de la Universitatea din Munchen.
De asemenea, un număr foarte mare de proprietari de animale nu își protejează animalele de companie împotriva paraziților pe tot parcursul anului:
„Vaccinarea animalelor noastre de companie are un impact asupra sănătății acestora, asupra sănătății altor animale și, de asemenea, asupra sănătății publice”, a spus Dr. Fernando Farinas Guerrero, director al Institutului de Imunologie Clinică și Boli Infecțioase din Malaga.
„Schimbarea condițiilor climatice este, cu siguranță, unul dintre factorii determinanți în creșterea numărului de boli infecțioase”, a subliniat Dr. Fernando Farinas Guerrero, director al Institutului de Imunologie Clinică și Boli Infecțioase din Malaga.
Prof. Jacques Guillot, lector și cercetător la Școala Națională Veterinară din Franța atrage atenția că „unele boli se transmit, în mod natural, de la animale la oameni și invers”.
Rezultatele confirmă faptul că schimbările sezoniere au o gamă largă de implicații asupra animalelor de companie.