Îți dorești un animal de companie? Lucruri utile pe care fiecare iubitor de animale trebuie să le cunoască.
A crescut cererea de adopție în timpul pandemiei, însă apar și anumite probleme!
O pisică sau un câine pot fi un adevărat beneficiu pentru viața noastră, atât pe plan emoțional, cât și în ceea ce privește responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă. În articolele precedente, explicam faptul că, datorită pandemiei, numărul de cereri de adopție a crescut considerabil, însă această situație a marcat și o creștere a ratei abandonului. Fenomenul apare atunci când anumite persoane își doresc un animal de companie, iar ulterior realizează că îngrijirea și creșterea lui poate deveni dificilă.
Dacă decizia rămâne una favorabilă adopției, adăposturile special concepute pentru animale rămân cea mai bună decizie la care trebuie să apelezi. Acolo vei găsi animale care îți vor aduce numai bucurie în viață, iar tu la rândul tău le vei oferi un trai exact așa cum merită.
Așadar, câteva sfaturi utile pentru cei care își doresc să adopte un animal de companie:
- Trebuie să fii conștient de nivelul de atenție pe care trebuie să îl oferi. Dacă în cazul unei pisici, plimbările pot fi extrem de rare, atunci când adopți un câine, atenția trebuie să fie una mărită. Pisicile înseamnă curățarea litierei și periere constantă. Peștii au nevoie de curățarea acvariului din când în când, dar și atenție sporită la temperatură și filtrul acvariului. De asemenea, toate aceste animale au nevoie de hrană, iar hrana trebuie să fie una potrivită speciei și mărimii animalului. În funcție de mărimea animalului, costul pentru hrană poate fi mai mic sau mai mare.
- Totul trebuie făcut conform unui plan, fără să ne grăbim și să ajungem la concluzia că este prea complicată îngrijirea unui patruped. Animalele din adăpost tind să nu fie prea plăcute la prima vedere. Nu sunt foarte bine îngrijite și le lipsește afecțiunea și atenția umană, astfel multe dintre ele ajung să nu mai fie adoptate niciodată din această cauză.
- Îmbolnăvirea este, din păcate, o parte normală din viața unui animal de companie, iar asta implică timp, bani și multă grijă. Trebuie să iei în calcul dacă vei putea, din punct de vedere al bugetului, să susții un plan de sănătate al noului tău animal și dacă îți vei permite să îl duci la veterinar atunci când este nevoie. Câinii și pisicile trebuie deparazitate și vaccinate, carnetul de sănătate este obligatoriu în cazul în care vrei să călătorești cu ele, iar microciparea este obligatorie în condițiile legii.
Toate aceste sfaturi nu ar trebui să descurajeze pe nimeni, ele reprezentând mai mult o recapitulare a principalelor aspecte de luat în calcul atunci când decidem să ne aducem în viața noastră un animal de companie.