Sari la conținut
Home » Ai un câine timid? Cum se manifestă acesta și află care sunt dezavantajele acestui tip de comportament

Ai un câine timid? Cum se manifestă acesta și află care sunt dezavantajele acestui tip de comportament

Dacă ai un câine timid și nu are încredere în el, nu se va bucura din plin de viață. De asemenea, câinii timizi pot fi destul de stresați. Așadar, ce puteți face pentru a vă ajuta câinele timid să fie mai încrezător și mai sociabil?

Deși poate părea drăguț când câinele tău se ascunde după picioarele tale în momentul în care se apropie un câine sau o persoană, timiditatea lor, dacă nu este tratată, se poate înrăutăți.

Câinii extrem de timizi pot reacționa cu teamă și chiar agresiv atunci când sunt puși într-o situație necunoscută.

Cu cât aștepți mai mult timp pentru a-l ajuta să-și consolideze încrederea, cu atât mai rău se poate întâmpla. Câinele tău va pierde ocazia de a-și face prieteni noi, de a se implica în comportamente canine naturale și poate chiar să-și limiteze activitatea fizică.

Timiditatea dezvoltă comportamentele distructive

Un câine timid are tendința de a suferi mai mult de anxietate și de a se angaja în comportamente distructive, cum ar fi mestecatul și zgârierea.

Primul pas pentru a rezolva această problemă este să știi să identifici comportamentele timide la patrupedul tău, dacă vrei să reușești să ai un câine încrezător și sociabil.

Îți prezentăm câteva comportamente obișnuite ale câinilor timizi și limbajul corporal la care trebuie să fii atent:

– se ascunde

– tremură sau adoptă o postură

– coadă retrasă

– urechi trase în jos spre spate

– evitarea contactului vizual

– plânsul sau scheunatul

– gâfâitul sau lingerea buzelor

– urinare

Dacă observi că patrupedul tău dă semne de timiditate, mai ales în situații noi și necunoscute, atunci este timpul să începi să lucrezi cu el pentru a-l ajuta să fie mai încrezător.

Stăpânii pot încuraja timiditatea câinelui

De multe ori, oamenii pot dezvolta timiditatea patrupezilor prin încercarea de a calma cățelul.  Astfel, vrand sa stopeze latratul sau maraitul defensiv stapanii incurajeaza de fapt timiditatea catelului.

De asemenea, datorită instinctelor protective, avem tendința de a ridica patrupedul în brațe si de a-l feri de orice pericol, însă și acest comportament încurajează frica și timiditatea cățelului.

Este recomandat să-ti lasi cătelul să învețe din propriile experiente și să intervi numai în momentul în care situația scapă de sub control, potrivit acasa.ro.