Sari la conținut
Home » Căluții de mare au un ritual romantic în fiecare zi? Lucruri inedite pe care poate nu le știi despre micii cai ai mării

Căluții de mare au un ritual romantic în fiecare zi? Lucruri inedite pe care poate nu le știi despre micii cai ai mării

sursă foto:youtube.com; fascinanta lume a căluților de mare

Găsiți atât în apele tropicale, cât și în cele temperate de pe tot globul, căluții de mare sunt, fără îndoială, una dintre cele mai distincte și carismatice specii marine sălbatice existente. Cu o lungime de la peste 30 de centimetri la mai puțin de un centimetru, există peste 40 de specii cunoscute de acești „cai ai mării”, înregistrate de oamenii de știință până în prezent.

De la tendințele ciudate de a se hrăni până la ritualurile de relații adorabil de romantice, există mult mai multe lucruri în intriga maiestuoasă a căluților de mare decât gurile lor caracteristice alungite și cozile buclate. 

oceanconservacy.org;Poate că nu arată așa, dar din punct de vedere tehnic sunt pești.
oceanconservacy.org;Poate că nu arată așa, dar din punct de vedere tehnic sunt pești.

Iată doar câteva fapte extrem de amuzante pe care poate nu le știați despre micuții pești

Datorită formei lor anatomice unice și a lipsei solzilor, mulți oameni s-ar putea să nu considere căluții de mare „pești” Posedă vezici de înot pentru a rămâne plutitori în apă și utilizează branhii pentru a respira, acești pești se dezvoltă, de asemenea, într-un costum puternic de plăci solide asemănătoare unei armuri. 

Constituția lor dură și osoasă îi face destul de greu de digerat de alți pești, ilustrând motivul pentru care nu au mulți prădători naturali. În afară de crustacee precum crabii, care îi pot smulge cu cleștii lor ascuțiți, oamenii sunt probabil una dintre cele mai importante amenințări la adresa speciei, recoltând în mod istoric animalele mai repede decât sunt capabile să se reproducă. 

Din fericire, am făcut unele progrese în ceea ce privește reducerea acestei populații, dar mai sunt încă multe de făcut pentru a proteja această specie, pe măsură ce aflăm mai multe despre modelele lor de distribuție globală, încă în mare parte misterioase.

Cuplurile de căluți de mare sunt, în esență, monogame în serie, rămânând cu un singur partener pentru perioade lungi de timp. Rămânerea dedicată unui singur partener permite căluților de mare să treacă prin mai multe cicluri de reproducere în timpul fiecărui sezon de împerechere, ceea ce sporește probabilitatea unei procreări continue și de succes în timp.

sursă foto: oceanconservancy.org; Romantismul este real în lumea căluților de mare
sursă foto: oceanconservancy.org; romantismul este real în lumea căluților de mare

Căluții de mare au un ritual romantic al lor în fiecare zi

În fiecare dimineață, cuplurile de căluți de mare se angajează în dansuri ritualice pentru a se saluta reciproc, trecând prin secvențe complicate și ritmice de răsuciri și învârtiri timp de minute sau ore întregi. În timp ce noi, oamenii, ne programăm întâlniri cu potențialii romantici pentru a ne analiza compatibilitatea și a ne cunoaște mai bine, căluții de mare dovedesc că nu suntem singurele specii care „se întâlnesc”! Aceștia se angajează în dansurile lor zilnice pentru a-și întări legătura romantică, pentru a se asigura că ciclurile lor de reproducere sunt sincronizate corespunzător și pentru a verifica în fiecare zi că partenerul lor este atât încă angajat cu fervoare, cât și, sincer, în viață (Tare nu?).

Doamnele căluțului de mare nu trebuie să se îngrijoreze când vine vorba de gestație și naștere. Poate că una dintre cele mai distinctive trăsături ale lor, familia Syngnathidae (care include atât căluții de mare, cât și verii lor, peștii-pipe și seadragoni) este remarcabil de unică prin faptul că masculii sunt cei care poartă povara sarcinii, nu femelele. 

După dansul lor complex de curtare din timpul unui ciclu de reproducere, femelele de căluț de mare își vor plasa ouăle într-un oviduct din corpul masculului, care este adăpostit în ceea ce se numește un sac de reproducere. Odată ce plasarea este completă, masculii se instalează într-o zonă pentru a se odihni pe toată durata gestației, care poate dura până la un număr de săptămâni.

sursă foto: oceanconservancy.org; Bărbații preiau conducerea atunci când vine vorba de travaliul de naștere
sursă foto: oceanconservancy.org; Bărbații preiau conducerea atunci când vine vorba de travaliul de naștere

 

Când, în sfârșit, este timpul ca puii să se nască, corpul tatălui suferă contracții puternice care expulzează puii din punga sa. Într-o singură sesiune de naștere se pot aduce pe lume de la cinci până la 1.000 de cai de mare tineri, adesea numiți „pui” în lumea peștilor. Estimările sugerează că doar aproximativ 0,5% dintre pui vor supraviețui pentru a deveni adulți care se reproduc, astfel încât puii sunt independenți imediat după naștere, împingându-se cât pot de tare imediat pentru a deveni flăcăi și flăcăi de căluț de mare înfloritori, puternici și în creștere.

Căluții de mare nu se deosebesc de alți pești doar prin aspectul lor exterior: sunt, de asemenea, niște înotători ridicol de slabi. Sunt cei mai lenți dintre toate speciile de pești din cauza unei înotătoare extrem de mici din mijlocul spatelui, care este singura modalitate de a se propulsa. Această aripioară mică poate bate înainte și înapoi de până la 50 de ori pe secundă, dar dimensiunea aripioarei îi împiedică să facă progrese mari atunci când vine vorba de distanța parcursă. 

sursă foto:oceanconspiracy.org; căluții de mare sunt niște înotători îngrozitori.
sursă foto:oceanconspiracy.org; căluții de mare sunt niște înotători îngrozitori.

Căluții de mare sunt peștii care înoată cel mai prost

Chiar și cu înotătoarele pectorale mici care ajută la dirijare, căluții de mare sunt din păcate cunoscuți ca fiind atât de delicați încât pot fi epuizați mortal atunci când apele devin agitate în timpul furtunilor.

Cu toate acestea, deși nu sunt chiar atât de rezistenți, căluții de mare sunt destul de unici prin faptul că nu se pot deplasa doar înainte, ci și în sus, în jos și înapoi.

Forma capului îi ajută, de asemenea, să se deplaseze prin apă aproape silențios; dacă combini acest lucru cu capacitatea lor de a se camufla în mediul înconjurător datorită cromoforilor ajutători din celulele pielii lor, este clar că căluții de mare sunt vânători apți, fapt dovedit de o rată de ucidere a prădătorilor de aproximativ 90%. Hei, dacă îți va fi greu să înoți, ar trebui să fii la fel de bine și foarte secretos și eficient ca să compensezi!

Deși se luptă când vine vorba de viteză, asta nu înseamnă că această specie nu este atletică! Coada lor este destul de flexibilă dintr-un anumit motiv, permițându-le să se ancoreze de corali sau de alge marine atunci când au nevoie de odihnă.

sursă foto: oceanconservancy.org; căluții de mare sunt foarte îndemânatici
sursă foto: oceanconservancy.org; căluții de mare sunt foarte îndemânatici

 Uneori, se știe chiar că își înfășoară cozile în jurul colegilor lor pentru a nu se pierde unul pe celălalt (sună alarma de drăgălășenie). În plus, acest aspect al anatomiei lor îi face, de asemenea, să fie niște autostopiști pricepuți. Poate că nu sunt capabili să parcurgă singuri distanțe lungi și rapide, dar legarea lor de vegetația plutitoare (sau, din păcate, de resturile marine) poate ameliora această problemă și îi poate duce spre noi destinații.

Sistemul digestiv al căluțului de mare este unic

Deoarece nu au dinți sau chiar un stomac, așa cum au alte specii marine, structura sistemului digestiv al căluțului de mare este, de asemenea, marcant de unică. Această alcătuire are ca rezultat un proces digestiv care funcționează cu o rapiditate extraordinară, ceea ce obligă animalele să se hrănească în mod constant cu o dietă carnivoră de pești mici și copépode planctonice. Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunile lor mici: căluții de mare pot consuma până la 3.000 de crustacee, cum ar fi creveții de saramură, într-o singură zi, aspirându-i prin botul lor în formă de trompetă de la o distanță de până la trei centimetri. Ăsta da metabolism ridicat, dacă am văzut vreodată unul!

În timp ce aceste aspecte fac căluții de mare cu atât mai fascinanți ca specie, mai există încă un fapt esențial pentru noi toți: ei depind de noi pentru a se asigura că ecosistemele pe care le numesc acasă sunt sănătoase și protejate de amenințări presante, cum ar fi deșeurile din ocean. Pe măsură ce problema globală a deșeurilor marine devine din ce în ce mai urgentă pe zi ce trece, reprezentări vizuale sfâșietoare ale problemei, precum cea din fotografia de mai sus, devin din ce în ce mai frecvente. Justin Hofman, fotograful acestei fotografii de impact realizate în Indonezia, a declarat în USA Today că și-ar fi dorit ca această fotografie „să nu existe”.

sursă foto: oceanconservancy.org; Căluții de mare au nevoie de ajutorul nostru
sursă foto: oceanconservancy.org; căluții de mare au nevoie de ajutorul nostru

„Am făcut fotografia în Indonezia, dar acest lucru se întâmplă peste tot în lume… când a venit mareea, au venit și resturile odată cu ea, iar căluțul de mare a sărit de la alge la o bucățică de plastic și apoi la un bețișor Q”, a explicat el. În postarea sa virală de pe Instagram, el a extins mesajul de impact al fotografiei: „Această fotografie servește ca o alegorie pentru starea actuală și viitoare a oceanelor noastre. Ce fel de viitor creăm noi?”. Acest aspect nu ar putea fi mai relevant în ceea ce privește punctul central pe care îl iluminează cu privire la impactul uman asupra vieții sălbatice și a naturii de astăzi.

Cu toate acestea, există speranță, iar aceasta vine sub forma propriilor noastre acțiuni și a hotărârii hotărâte de a schimba viitorul faunei marine sălbatice de pe tot globul. Dacă ne angajăm să întruchipăm o forță a binelui pentru a combate deșeurile marine, putem opri valul de gunoaie din oceane și le putem oferi animalelor precum căluțul de mare o șansă reînnoită la un viitor de medii curate, fără gunoaie. Dar totul depinde de noi. Trebuie să acționăm și să începem astăzi, potrivit oceanconservancy.org.