Din cuprinsul articolului
Persoanele cu mai mulți acizi carboxilici în mirosul corporal sunt mult mai atractive pentru țânțari. Oamenii de știință și cei de rând deopotrivă se întreabă de mult timp de ce țânțarii sunt mai atrași de unele persoane față de altele.
Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că mirosul unic al unei persoane joacă un rol important în determinarea cât de atrăgătoare sunt acestea pentru insecte, fiind identificate mai multe substanțe mirositoare care acționează ca atractori de țânțari.
Tânțarii sunt insectele care provoacă cele mai multe decese
Acum, mirosurile acide ale acizilor carboxilici pot fi adăugate la această listă, au raportat cercetătorii de la Universitatea Rockefeller în Cell.
Omar Akbari, un biolog celular și molecular de la Universitatea din California, San Diego, care nu a fost implicat în această lucrare, declară pentru Scientific American că studiul ar putea ajuta la formularea de repelenți pentru țânțari în viitor. În mod anecdotic, mulți oameni vor spune că sunt „magneți pentru țânțari”, în comparație cu alții care sunt mușcați foarte rar.
„Întrebarea de ce unii oameni sunt mai atractivi pentru țânțari decât alții, aceasta este întrebarea pe care ți-o pune toată lumea”, spune pentru Scientific American Leslie Vosshall, coautor al studiului și neurobiolog la Institutul Medical Howard Hughes și la Universitatea Rockefeller. „Mama mea, sora mea, oamenii de pe stradă, colegii mei – toată lumea vrea să știe”.
Tânțarii trnasmit tot felul de boli printre care febra galbenă și virusul Zika
Așa că Vosshall și colegii ei au adunat 64 de voluntari și i-au cerut fiecăruia dintre ei să poarte ciorapi de nailon în jurul brațelor timp de șase ore pentru a colecta mirosul unic al pielii lor. Apoi au folosit aceste mostre de miros într-un turneu de atragere a țânțarilor: Plasând doi ciorapi într-o capcană separată, unul lângă altul, au dat drumul la un roi de femele de țânțari Aedes aegypti (specia care transmite boli precum dengue, febra galbenă și virusul Zika) pentru a vedea spre care ciorap gravitau.
După ce au comparat diversele ciorapi între ei, echipa a ieșit cu un câștigător care era de aproximativ 100 de ori mai atractiv decât eșantionul de pe ultimul loc, relatează The Guardian.
Oamenii de știință au repetat aceste experimente pe parcursul a trei ani cu aceiași subiecți, constatând că ratingul de atractivitate al subiectului a rămas stabil în timp, în ciuda fluctuațiilor în ceea ce privește dieta sau utilizarea produselor pentru piele.
„Țânțarii sunt rezilienți”
„Magneții de țânțari par să rămână magneți de țânțari”, spune pentru The Guardian Matt DeGennaro, un neurogenetician de la Florida International University care nu a fost implicat în cercetare.
Citând cercetări anterioare privind atractivitatea acidului carboxilic, o moleculă care face parte din stratul hidratant al pielii, cercetătorii de la Rockefeller au efectuat o analiză chimică care a vizat în mod specific compușii acizi din mostrele de ciorapi.
În mod sigur, au descoperit că probele care erau foarte atractive pentru țânțari aveau niveluri ridicate de acizi carboxilici, în special acizi grași cu lanț lung, cum ar fi acizii pentadecanoic, heptadecanoic și nonadecanoic. „Dacă aveți niveluri ridicate de aceste substanțe pe piele, veți fi cel care la picnic va primi toate mușcăturile”, spune Vosshall.
Din păcate, este dificil să modificăm producția de acizi carboxilici sau alți odoranți fără a avea un impact negativ asupra sănătății pielii, spune Vosshall pentru The Guardian. Și, având în vedere activitatea de modificare genetică a oamenilor de știință, este puțin probabil ca un singur produs să poată schimba mirosul pielii unei persoane pentru a-i permite să se sustragă complet țânțarilor. „Țânțarii sunt rezilienți”, spune ea ziarului. „Ei au multe planuri de rezervă pentru a ne putea găsi și a ne mușca”.