Din cuprinsul articolului
Oamenii aleg să aibă o dietă vegană sau vegetariană din mai multe motive. Iar dacă faci parte din stilul de viață bazat pe plante, s-ar putea să te întrebi: Pot fi și pisicile vegane sau vegetariene? Există mâncare vegană pentru pisici?
Deși există în comerț alimente vegane și vegetariene pentru pisici, părinții animalelor de companie ar trebui să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra. Iată de ce.
O dietă vegetariană nu include consumul de carne de animal, dar poate include produse derivate din animale, cum ar fi ouăle, laptele, brânza de vaci și untul. O dietă vegană este complet bazată pe plante și nu include niciun produs de origine animală.
Nu este recomandat să vă puneți pisica pe o dietă bazată pe plante. Este foarte dificil să faci alimente vegetariene – și mai ales vegane – pentru pisici care să fie complete și echilibrate din punct de vedere nutrițional. De ce? Pisicile sunt carnivore obligate, ceea ce înseamnă că anatomia și fiziologia lor sunt concepute pentru a obține nutrienții de care au nevoie din țesuturile animale, nu din plante.
Acest lucru este diferit de câini, care sunt omnivori, ceea ce înseamnă că sunt concepuți să mănânce alimente de origine animală și vegetală. Tractul intestinal al felinelor este semnificativ mai scurt decât cel al câinilor, chiar și luând în considerare dimensiunile diferite ale corpului lor. Raportul dintre intestinul unei pisici și lungimea corpului este de numai 4:1, în comparație cu raportul canin, care este de 6:1.
Pisicile au intestinele mai scurte pentru că alimentele pe bază de animale pentru care sunt concepute să mănânce nu conțin fibre, astfel încât sunt ușor și rapid de digerat. Câinii, pe de altă parte, beneficiază de un tract intestinal mai lung, care poate extrage substanțele nutritive din alimentele pe bază de plante. Câinii au, de asemenea, molari (dinții din partea din spate a gurii) relativ aplatizați, care pot măcina alimentele fibroase. Molarii pisicilor sunt ascuțiți și sunt făcuți pentru a tăia bucăți de carne.
În plus, pancreasul unei pisici produce mai puțină amilază în comparație cu cel al unui câine. Amilaza este o enzimă care descompune amidonul alimentar care se găsește numai în plante. Pisicile pot suporta o parte din amidon în dieta lor, dar prea mult poate duce la diaree. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care pisicile nu sunt menite să fie vegetariene sau vegane.
Nimic din toate acestea nu înseamnă că o pisică nu ar trebui să mănânce niciodată o legumă, un fruct sau o cereală (de fapt, există multe legume și fructe care sunt sigure pentru pisici). Dar înseamnă că, în calitate de carnivore obligate, cea mai mare parte a dietei unei pisici ar trebui să fie pe bază de animale.
Nevoia mare de proteine și de anumiți aminoacizi a unei pisici oferă mai multe dovezi pentru care pisicile nu ar trebui să fie vegane. Pisicile adulte trebuie să mănânce de două ori mai multe proteine în comparație cu câinii.
Minimul de întreținere pentru pisici adulte pentru proteine brute pe bază de substanță uscată (adică procentul de nutrienți dintr-o hrană pentru animale de companie atunci când toată umiditatea a fost eliminată) este de 26%. Pentru câini, acesta este de numai 18%.
Deși poate fi posibil să se satisfacă nevoia de proteine a pisicii cu o dietă vegetariană (în special dacă aceasta conține ouă și produse lactate), este dificil să se facă acest lucru într-un mod sănătos cu o hrană pentru pisici strict vegană.
Importanța proteinelor continuă până la nivelul aminoacizilor, elementele constitutive ale proteinelor. Aminoacidul taurină este un exemplu excelent. Câinii pot transforma alți aminoacizi, mai frecvent disponibili, în taurină. Pisicile nu pot, așa că au nevoie de o cantitate amplă de taurină în dieta lor. AAFCO nici măcar nu stabilește un nivel minim pentru taurină în alimentele pentru câini, dar a stabilit pentru alimentele pentru pisici.
Carnea și fructele de mare sunt alimente bogate în taurină, în timp ce sursele vegane de taurină sunt greu de găsit. Algele marine conțin puțină taurină, dar la aproximativ o zecime din concentrația disponibilă în carne și fructe de mare.
Proteinele și taurina nu sunt singurele preocupări atunci când vine vorba de alimentele vegane și vegetariene pentru pisici. Mai multe studii au arătat că alimentele vegane pentru pisici disponibile în comerț îndeplinesc rareori toate nevoile nutriționale ale pisicilor. În mod similar, dietele făcute în casă după rețete disponibile în cărți sau online sunt, în mod notoriu, greu de echilibrat, chiar și atunci când este inclusă carnea.
Pisicile care mănâncă hrană vegetariană sau vegană pentru pisici prost formulată sunt expuse riscului de a avea multe probleme de sănătate diferite, printre care:
Deficiență de proteine, ceea ce duce la creștere slabă, epuizare musculară, funcție imunitară slabă și probleme cu pielea și blană. Deficiență de taurină, care poate provoca cardiomiopatie hipertrofică (un tip de boală de inimă) și vedere slabă
Deficiența de acid arahidonic, care duce la o creștere slabă, probleme ale blănii și ale pielii și ficat gras; Deficiența de vitamina A, care poate cauza probleme de piele, răni în gură și vedere nocturnă slabă; Deficiența de vitamina B1, care este asociată cu probleme neurologice; Deficiența de vitamina B3, care duce la probleme ale pielii, demență și diaree;
Deficiența de vitamina B12, care poate cauza creștere slabă, pierdere în greutate, diaree, vărsături și disfuncții neurologice, potrivit petmd.com.
Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…
Cumpărarea și alegerea unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…
De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…
Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…
Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…
Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…