Din cuprinsul articolului
Acest lucru îmbogățește sănătatea fizică, psihologică și emoțională a câinilor. Se știe că în sălbăticie, câinii își petrec mult timp mestecând oase, carcase și sâmburi. Dar cei mai mulți câini domestici mestecă mult mai puțin decât omologii lor din sălbăticie. Acest lucru este o mare problemă deoarece, deși mestecatul prezintă anumite riscuri, are beneficii semnificative pentru câini, scrie The Conversation.
Lipsa unei mesticații adecvate se datorează în mare parte introducerii alimentelor procesate pentru animalele de companie, ușor de consumat, cum ar fi boabele crocante.
Mestecatul îmbogățește sănătatea fizică, psihologică și emoțională a câinilor
După cum demonstrează o recenzie, publicată în Frontiers in Veterinary Science, mestecatul îmbogățește sănătatea fizică, psihologică și emoțională a câinilor, în moduri interconectate.
1. Acces la fibre și minerale
Dinții lor mari canini, premolari și molari și căscatul larg îi ajută să captureze și să dezmembreze prada. Mestecarea carcaselor întregi le oferă acces la măduvă, fibre și minerale, care altfel ar fi inaccesibile.
Când nu mănâncă oase sau carcase, câinii liberi se hrănesc cu nuci, fructe de pădure și insecte – o parte dintre acestea sunt ascunse în sâmburi, cochilii sau exoschelete și necesită mestecare.
2. Curăță dinții și asigură igiena bucală
Boala dentară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la câini. Este mai frecventă la câinii mai mici și mai în vârstă.
Acțiunea abrazivă a mestecării materialelor dure și fibroase ajută la îndepărtarea și prevenirea formării plăcii. Acest lucru reduce respirația urât mirositoare, bolile gingiilor, pierderea dinților și necesitatea procedurilor dentare la clinica veterinară.
3. Sănătatea gastrointestinală
Mestecatul între mese poate ajuta la facilitarea digestiei la toate mamiferele.
De asemenea, poate preveni inflamația stomacului și poate stimula peristaltismul (valuri de contracții) în tractul gastrointestinal. Acest lucru ajută la menținerea mișcărilor intestinale regulate și a consistenței scaunelor.
4. Microbiom sănătos
Acțiunea de mestecat promovează un microbiom sănătos și reduce microbii nocivi, atât în cavitatea bucală, cât și în intestinul inferior.
Microbii microbiomului lucrează pentru propria supraviețuire și pentru cea a gazdei câinelui.
5. Managementul stresului
Mestecatul stimulează elementele de odihnă vieții unui câine și poate reduce stresul acut. Acest lucru oferă câinilor un mecanism potențial pentru a gestiona plictiseala sau excitarea excesivă.
Furnizarea unor masticabile poate ajuta la atenuarea anxietății asociate cu situații dificile, cum ar fi când un câine este lăsat singur acasă.
6. Densitatea osoasă
Stresul este comun tuturor mamiferelor. Determină eliberarea de cortizol, un hormon care poate reduce densitatea osoasă și, în timp, poate duce la osteoporoză.
Deoarece mestecatul ajută câinii să fie mai puțin stresați, poate ajuta la prevenirea unor forme de osteoporoză prin reducerea concentrației de corticosteroizi în sânge.
7. Performanță și concentrare
Câinii își pot modera propriile niveluri de excitare dacă au ocazia să mestece.
Acest lucru pare a fi bidirecțional, deoarece mestecatul poate fi stimulant pentru un câine plictisit sau, din contră, calmant pentru un câine iritat. Mestecatul poate fi un mijloc unic de a aduce câinii în zona de excitare Goldilocks, cunoscută sub numele de „eustress”. Această zonă îmbunătățește capacitatea câinelui de a se concentra, a învăța și a îndeplini sarcini complexe.