Lumea animalelor

„Adonis”, peste Carpati, dupa mai bine de 80 de ani

Societatea Ornitologica Romana (SOR) anunta ca, dupa 83 de ani, un zagan survoleaza din nou Romania!Zaganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibarit candva si la noi in tara, dar care nu a mai fost vazut din 1933.Pasarea care se afla acum pe teritoriul Romaniei se numeste „Adonis” si este una dintre pasarile care era menita sa contribuie la refacerea populatiei de zagani din Franta. In cadrul unui proiect European – LIFE GYPCONNECT – pasarea a fost eliberata in Masivul Central Francez, din 2014, dar nu a ramas acolo. A plecat din Franta si a hoinarit prin mai multe tari. Traseul ei este urmarit cu ajutorul unui emitator satelitar si a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina si acum Romania.La noi in tara, ultima semnalare documentata a zaganului dateaza din secolul trecut, adica din anul 1933. Atunci era vorba despre unul dintre ultimii zagani care mai cuibarea in Romania, in Carpatii Meridionali.Zaganul (cuvantul este mostenit din limba dacilor), mai este cunoscut si sub denumirea de vultur barbos. Este o pasare de prada diurna caracteristica zonelor muntoase si este prezent in mod obisnuit la altitudini cuprinse intre 500-4000 m, dar a fost intalnit si la 7.500 m altitudine in Himalaya.Lungimea corpului este de 105-125 cm si greutatea este cuprinsa intre 4.500-7.800g (media 6.210g). Femela este putin mai mare decat masculul. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 235-275 cm. Adultii au infatisare similara.Este o pasare maiestuoasa, cu un penaj ce imbina portocaliul ruginiu cu negrul intr-o combinatie inegalabila. Este unul dintre cei mai mari vulturi din lume. Atinge penajul de adult dupa cinci ani. Pasarile tinere au o culoare inchisa. Se hraneste la fel ca majoritatea vulturilor cu hoituri, insa ca particularitate, se hraneste in proportie mare cu maduva oaselor acestora. Arunca oasele de la inaltime pe stanci, pentru a le sparge, apoi le inghite.

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

37 de minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri