Afectează virusul SARS-CoV-2 creierul oamenilor? Medicii americani spun că unii pacienţi diagnosticaţi cu noul virus au prezentat, pe lângă febră, tuse şi respiraţie îngreunată şi o stare de confuzie care i-a determinat pe unii dintre ei să nu mai ştie în ce an trăiesc.
Uneori, pierderea reperelor este asociată cu lipsa oxigenului în sânge, însă în cazul unor bolnavi de coronavirus nivelul de confuzie pare să fie disproporţionat de mare în raport cu afectarea plămânilor lor, potrivit The Straits Time care citează AFP.
Conform unui studiu, medicii au raportat că 36,4% dintr-un număr de 214 pacienţi chinezi diagnosticaţi cu COVID-19 au prezentat simptome neurologice, precum pierderea mirosului, dureri de natură nervoasă, convulsii şi accidente vasculare cerebrale (AVC).
Totodată, medicii francezi din Strasbourg au spus că peste jumătate dintr-un grup de 58 de pacienţi internaţi la la terapie intensivă după infectarea cu noul coronavirus erau confuzi sau agitaţi.
„Am tot auzit că este o problemă de respiraţie, dar ea afectează şi ceva de care nouă ne pasă, creierul”, a declarat S. Andrew Josephson, şeful departamentului de neurologie din cadrul Universităţii California din San Francisco.
Pentru virusologi nu este o surpriză că virusul SARS-CoV-2 poate să afecteze creierul şi sistemul nervos. Această corelaţie a mai fost observată şi în cazul altor virusuri, în special în cazul HIV.
Neurologul Michel Toledano afirmă că virusurile pot afecta creierul în două feluri.Primul include declanşarea unui răspuns imunitar anormal, numit „furtună de citokine”, care provoacă inflamarea creierului, afecţiune numită encefalită autoimună.
Iar al doilea este infectarea directă a creierului (encefalită virală). Creierul este protejat de bariera hemato-encefalică, al cărei rol este de a bloca substanţele intruzive. În această situaţie ea poate fi străpunsă.