Din cuprinsul articolului
Bolile care îți lasă prietenul necuvântător orb
Există dovezi că prietenii necuvântători aduc beneficii psihologice pentru stăpânii lor. Iubitorii de animale se bucură de satisfacţii numeroase, de iubire necondiţionată şi de o stare de spirit mult mai bună. Animalele ne pot oferi adevărate lecţii de viaţă privind ataşamentul sincer şi prietenia durabilă. Stăpânii de animale trebuie să fie conştienţi de faptul că sănătatea acestora este foarte importantă. Bolile animăluţelor nu trebuie ignorate, afectiunile oftalmologice necesitând atenţie şi o îngrijire specială.
Afecţiuni oftalmologice frecvent întâlnite la câini şi pisici
Alergii oculare – provoacă inflamarea pleoapelor şi pot avea grave consecinţe dacă nu sunt tratate corespunzător, în timp util. Aceste alergii pot apărea ca reacţii la substanţe chimice, expunere prelungită în vânt, frig sau de asemenea, pot apărea în urma unor răceli.
Conjunctivita este o boală foarte des întâlnită, ce poate evolua cronic sau acut, manifestându-se printr-o inflamaţie roşie apărută între pleoapele inferioare şi globul ocular. Această boală apare din cauza acţiunii nefaste a unor viruşi, bacterii, microbi sau din cauza pătrunderii în ochi a unor corpuri străine cu acţiune traumatică. Conjunctivita provoacă lăcrimare abundentă sau chiar scurgeri purulente din ochi.
Glaucomul se exprimă clinic prin durere severă şi se manifestă prin creşterea presiunii intraoculare. Dacă această boala nu este tratată, poate conduce la orbire, presiunea ridicată acţionând într-un mod nefast asupra nervului optic.
Atrofierea progresivă a retinei nu afectează aspectul ochiului. Boala se manifestă iniţial prin orbire nocturnă, iar dacă nu este depistată şi tratată la timp, prin agravare poate conduce chiar la orbirea totală. Această afecţiune are simptome ce progresează lent, în diferite etape din viaţa animalului.
Cataracta este o afecţiune incurabilă, ce modifică transparenţa cristalinului, conducând la orbire. Evoluţia bolii este nedureroasă şi treptată, iar apariţia ei poate avea loc fie la naştere, fie odată cu înaintarea în vârstă. Deseori, cataracta apare şi în urma unor leziuni oculare sau a diabetului de care suferă animăluţul.
Afecţiuni ale corneei – apar fie în urma unei leziuni, fie în urma contactului cu o substanţă chimică. Corneea poate fi rănită şi din cauza uscării ochiului animalului. Scăderea secreţiei lacrimale poate conduce la o uscare exacerbată a ochiului şi la apariţia anumitor afecţiuni la nivelul corneei.
În afară de cele câteva dintre afecţiunile oculare enumerate mai sus, animaluţele mai pot suferi şi de alte boli mai mult sau mai puţin grave. Pentru a evita pericolul oricăror complicaţii şi suferinţe ulterioare, acordaţi o maximă importanţă fiecărui simptom apărut şi nu ezitaţi să consultaţi un medic veterinar ori de câte ori este nevoie. Pentru a cunoaşte cât mai multe informaţii despre posibilele afecţiuni ale prietenilor necuvântători, vă punem la dispoziţie o serie de cărţi ce pot reprezenta un ajutor bine venit.
ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ SĂ CITIȚI ȘI:
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…