Din cuprinsul articolului
Fiecare proprietar de animăluțe de companie s-au lovit cel puțin o sigură dată cu agresivitatea la animale. În cele ce urmează vom încerca să ne facem utili și să venim în întâmpinarea dumneavoastră cu sfaturi utile despre cum să-ți protejezi animăluțul de agresivitatea altor căței.
Cum poate fi evitată agresivitatea la câini
Agresivitatea la câini nu trebuie încurajată nici măcar în joacă, însă sunt situații în care proprietarii îți transformă animalele de companie în adevărați câini de luptă, pregătiți să atace și să sfâșie. Ceea ce este mai grav, aceste animale nu au botniță și uneori nici măcar nu sunt ținute în lesă, având libertatea deplină de a deveni pericole publice.
Un exemplar de talie mare poate ataca patrupedul, mai mic sau chiar pe dumneavoastră. Reacția firească a fiecăruia dintre noi este să-și protejeze companionul de colții agresorului. Un prim pas constă în purtarea corectă a lesei. Sfatul general este acela de a utiliza lesa pentru a ridica patrupedul sau pentru a încerca să-l smulgeți din încleștare. În niciun caz nu interveniți între câini pentru că aveți toate șansele să deveniți chiar dumneavoastră victimă.
Chinologii recomandă să strigați ferm comenzi pe care câinele atacator ar putea fi obișnuiți de genul ”Lasă”, ”Șezi”, ”Stai”. Este important să vă păstrați cumpătul și încercați să distrageți atenția patrupezilor pentru a întrerupe atacul sau lupta. De asemenea, dacă aveți la îndemână stropiți-i cu apă, potrivit viatalibera.ro.
Ce trebuie să faceți după ce conflictul s-a terminat
Odată stins conflictul, luați în calcul că rănile provocate de un câine reprezintă o urgență veterinară. Vorbiți calm cu animăluțul atacat, însă aveți grijă că și câinii răniți pot ataca la rândul lor.
Din nou este important să vă păstrați cumpătul și să nu-l agresați pe stăpânul câinelui atacator. Obțineți cât mai multe informații numele, informațiile de contact, date despre rasa patrupedului și despre schemele de vaccinare în special împotriva rabiei.
Revenind la animalul de companie rănit, vizita la veterinar este obligatorie chiar dacă rănile par superficiale sau pare că patrupedul și-a revenit. Țineți cont că ar putea exista leziuni ascunse, iar mușcăturile se pot infecta dacă nu sunt curățate corespunzător.