Categories: Lumea animalelor

Ai grijă de câinele tău și ai grijă de tine. Tot ce trebuie să știi despre paraziții intestinali la câini și pisici

Paraziții intestinali sunt foarte frecvenți la câini și pisici și pot afecta animalul de companie într-o varietate de moduri, de la disconfort și iritații ușoare până la afecțiuni grave, care pun viața în pericol. 

La fel ca și paraziții externi, cum ar fi puricii, căpușele, păduchii și acarienii, mai multe tipuri de paraziți intestinali pot, de asemenea, să transmită boli la om. Aflați mai multe despre riscul și expunerea animalului de companie, astfel încât să puteți contribui la asigurarea sănătății și a lipsei de paraziți.

Cum să depistezi și să scapi de paraziți

În timp ce paraziții externi, precum puricii și căpușele, sunt ușor de depistat și identificat de către părinții animalelor de companie, cei intestinali pot fi prezenți în interiorul pisicii sau câinelui dumneavoastră fără semne evidente.

Viermii rotunzi, viermii cu cârlige, tenia, viermii biciuitori, Coccidia și Giardia sunt toți paraziți des întâlniți la câini și pisici, în special la cei care sunt vagabonzi.  În timp ce pisicile și câinii de orice vârstă se pot infecta prin ingerarea ouălor sau a versiunilor larvare ale paraziților găsiți în mediul lor, (precum și prin consumul de păsări sau rozătoare), cățeii și pisicuțele sunt cele mai mari victime, deoarece pot fi infectați de către mama lor prin placentă sau din laptele acesteia.

Viermii rotunzi: Viermii rotunzi sunt cel mai frecvent parazit intestinal la pisici și câini. Adulții ajung de obicei la o lungime de 2-6 centimetri. Deși migrează în tot corpul, ascarizi se hrănesc în principal cu hrana din tractul intestinal al gazdei lor. Ouăle sunt vărsate de viermii femele în scaun, iar ingestia acestor ouă este modul în care un animal se infectează. 

Viermii rotunzi pot fi eliminați de majoritatea vermifugelelor, dar de obicei sunt necesare doze repetate. Infecția umană este posibilă dacă ouăle sunt ingerate. Practicarea unei bune igiene poate reduce foarte mult riscul ca dumneavoastră și familia dumneavoastră să contractați ascarizi.

Paraziții trec neobservați

Antricozidele sunt alți paraziți comuni la animalele de companie. Viermii adulți sunt foarte mici și subțiri, ceea ce îi face să treacă adesea neobservați în scaun în comparație cu ascarizi. Acești viermi se „agață” în mucoasa intestinelor și se hrănesc cu sângele gazdei. Ouăle sunt vărsate de viermii femele în scaun, dar ouăle eclozează rapid și devin larve. Aceste larve pot infecta alte animale, inclusiv oamenii, prin ingerare sau prin pătrunderea prin pielea goală.

Viermii biciuitori: Viermii biciuitori sunt mici și subțiri, cu o coadă și mai subțire care seamănă cu un bici. Aceștia își îngroapă coada în mucoasa intestinului gros, provocând iritații și diaree. Ouăle sunt vărsate de viermii femele, dar nu în mod continuu, ceea ce înseamnă că testarea lor poate fi dificilă. Ouăle de viermi biciuitori pot trăi în mediul înconjurător timp de luni de zile.

Tenia: Tenia este de obicei diagnosticată prin observarea efectivă a segmentelor din jurul rectului unui animal. Tenia trăiește din hrană în intestine. Animalele de companie se infectează prin consumul unei gazde intermediare, cum ar fi un șoarece sau un purice. Coccidia: Coccidia sunt organisme microscopice numite protozoare care trăiesc în mucoasa intestinului și pot provoca diaree. Acestea se elimină sub formă de chisturi și sunt ingerate pentru a reinfecta animalele.

Giardia: Giardia este un parazit intestinal care trăiește în mediile umede, în special cele în care există apă stătătoare. Giardia poate provoca vărsături și diaree. De asemenea, se elimină sub formă de chisturi în mediul înconjurător și sunt ingerate pentru a reinfecta animalele. Oamenii pot fi, de asemenea, afectați dacă ar trebui să ingereze apă sau alimente contaminate.

Multe animale de companie cu paraziți nu prezintă simptome decât atunci când infecția a devenit severă

Multe animale de companie cu paraziți nu prezintă simptome decât atunci când infecția a devenit severă, deși teniile și ascarizii pot fi de obicei depistate imediat în scaunul pisicii sau al câinelui dumneavoastră. Uneori, atunci când animalele de companie contractează paraziți, diagnosticul lor trece neobservat deoarece semnele sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că acestea ar putea fi legate de multe probleme de sănătate diferite.

Cele mai frecvente semne ale paraziților intestinali sunt diareea, vărsăturile, pierderea în greutate, letargia, stomacul umflat și blana mată. Veterinarii efectuează cel mai frecvent examinări fecale pentru a determina dacă sunt prezenți viermi sau alți paraziți.

În timp ce multe animale de companie pot fi purtătoare de paraziți intestinali fără simptome, altele sunt dispuse să se îmbolnăvească foarte tare. Din fericire, paraziții intestinali sunt ușor de tratat și de prevenit, deși nu doriți să așteptați până când animalul dumneavoastră de companie este infectat pentru a lua măsuri. Medicamentele pentru viermi pot trata cele mai multe stadii ale viermilor și conțin, de obicei, dezinsecții generale.

O bună igienă este crucială pentru a preveni infecția atât la animalul dumneavoastră de companie, cât și la familia dumneavoastră. Ridicați întotdeauna și aruncați în mod corespunzător scaunul animalului dumneavoastră de companie. Faceți o programare la medicul veterinar pentru a face un plan cuprinzător de prevenire a paraziților.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

8 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

9 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

10 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

11 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

12 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

13 ore ago

Parteneri