Sari la conținut
Home » Ai o pisică furăcioasă? Cum poți rezolva acest lucru

Ai o pisică furăcioasă? Cum poți rezolva acest lucru

ai o pisică furăcioasă?Pisica care schiopateaza

Ai o pisică furăcioasă? Curioase şi jucăușe, pisicile sunt greu de controlat, iar regulile nu par să se aplice în cazul lor. Iată câteva trucuri pentru a le descuraja dorința de a fura mâncare sau obiecte din casă.

Te-ai surprins vreodată privindu-ți pisica în timp ce mânca într-un loc retras o bucată de salam furată de pe masă? Sau ai observat-o că caută resturi de mâncare în coșul de gunoi? Poate chiar a încercat să intre în frigider? Nu este nimic neobișnuit în comportamentul unei pisici adevărate, care vrea să aibă mereu parte de o gustare delicioasă.

Ai o pisică furăcioasă?

Dacă nu obține mâncare de la tine prin mieunat sau cerșit insistent, va încerca orice altă metodă, inclusiv subtilizarea alimentelor.

Trebuie să înțelegi că pisicile nu fură doar pentru a-și potoli foamea, ci și pentru a se juca și a explora. Furtul este un comportament instinctual, o artă înrădăcinată în natura felinelor, care le-a ajutat să supraviețuiască de-a lungul mileniilor.

Pisicile sunt vânători născuți, iar instinctul de vânătoare persistă chiar și atunci când sunt crescute într-un mediu domestic.

Mirosul de mâncare din bucătărie le stârnește simțurile și le activează instinctul primar. Dar satisfacția lor nu vine atât din sațietate (căci când au fost vreodată pisicile sătule?), ci din sentimentul că au „vânat”, „capturat” și „câștigat” prada.

De aceea, le vor atrage la fel de mult insectele care zboară pe lângă ele, umbrele de pe pereți, păsările de afară sau orice obiect strălucitor, colorat sau interesant din casă. Poate ai descoperit deja diverse obiecte ascunse sub pat sau după canapea!

Ce poți face pentru a împiedica acest comportament?

Limitează-i accesul

La fel ca orice membru al familiei, pisica ta trebuie să înțeleagă limitele în casa ta. Ea trebuie să știe unde sunt locurile ei personale, unde se află bolurile cu mâncare și litiera. În plus, trebuie să-i arăți că trebuie să-și respecte și spațiul tău.

Dacă o vezi că se apropie de frigider sau de coșul de gunoi, nu o lăsa să rămână în acea zonă. Asigură-te că ușile frigiderului și ale coșului de gunoi se închid corect și nu sunt ușor accesibile.

Evită tentațiile

Este evident că, dacă lași o farfurie cu mâncare nesupravegheată în preajma ei, aceasta va dispărea rapid. Dacă știi că pisica ta este interesată de cabluri, chei, bani, gumă de șters, hârtii mototolite sau alte obiecte mici, asigură-te că acestea nu sunt la îndemâna ei. Organizează-le și depozitează-le corespunzător.

Folosește zgomot

Deși, pisicile sunt șirete, dar și sperioase. Un sunet strident și neașteptat le va face să-și piardă concentrarea și să fuga în căutarea unui loc sigur. În mod teoretic, dacă o sperii de mai multe ori atunci când o prinzi furând, ar trebui să renunțe la acest obicei, deoarece îl va asocia cu pericolul.

Stropește-o cu apă

Este bine știut că pisicile nu sunt fanele apei, așa că o metodă eficientă pentru a o îndepărta este să o stropești cu apă. Acest lucru poate părea amuzant, dar pentru o pisică poate fi traumatizant, motiv pentru care mulți iubitori de animale îl evită.

Ignoră-o

Pe de altă parte, poți încerca o abordare mai psihologică. Pentru unele pisici, satisfacția constă în a-i enerva pe stăpânii lor. Prin urmare, chiar dacă o prinzi furând, evită să țipi la ea, deoarece acest lucru ar putea să o facă fericită.

Cel puțin, asta susțin unii specialiști americani, care consideră că pisica poate renunța la obiceiul de a fura dacă este ignorată. Dar este posibil ca ignorarea să o încurajeze și mai mult?

Rezolvați puzzle-uri cu recompense

Dacă niciuna dintre metodele de mai sus nu funcționează, poți încerca jocuri special concepute pentru pisici, pe care le poți găsi în magazinele pentru animale de companie.

Acestea includ așa-numitele puzzle-uri cu recompense, care eliberează mici cantități de mâncare atunci când pisica execută anumite mișcări. Astfel, vei putea ține pisica ocupată atât cu jocul, cât și cu provocarea de a obține recompensa, fără să aibă timp să gândească alte strategii pentru a fura alimente sau obiecte din casă, potrivit clickpentrufemei.ro.