Lumea animalelor

Ai un cățel bipolar? Ce spun specialiștii?

Ai un cățel bipolar? Tulburarea bipolară este o afecțiune a sănătății mintale care provoacă schimbări extreme în dispoziție, energie și funcționare. Persoanele care trăiesc cu tulburare bipolară experimentează stări de manie extremă și stări de depresie.

Emoțiile unui câine nu oscilează dramatic de la maxim la minim și înapoi. Schimbările lor de dispoziție sunt adesea declanșate de factori externi. La un câine, nu este ca și cum ar avea un motiv biochimic pentru a trece între stări, așa cum se întâmplă în tulburarea bipolară la oameni. La câini, aceste schimbări sunt aproape întotdeauna un răspuns la ceva din mediul lor.

Ai un cățel bipolar?

De exemplu, un câine poate fi prietenos și afectuos cu membrii familiei sale, dar poate deveni brusc fricos, agresiv sau speriat atunci când un străin intră în scenă. Deci, este o schimbare a dispoziției, dar nu poate fi comparată cu episodul maniacal și depresiv trăit de persoanele cu tulburare bipolară.

Un mod de a înțelege aceasta este să ne imaginăm că, în mod obișnuit, sunteți o persoană cu o dispoziție caldă și pozitivă, dar sunteți extrem de speriați de păianjeni. Dacă vedeți un păianjen înspăimântător târându-se în camera.

Veți trece brusc la starea de alertă și veți reveni la starea normală doar după ce îndepărtați păianjenul. Acest lucru nu arată o tulburare bipolară, ci doar o schimbare temporară de dispoziție cauzată de un anumit declanșator.

Deși câinii au aceeași chimie de bază și structură cerebrală ca oamenii, comportamentul și problemele lor de sănătate mintală nu se manifestă în același mod, în principal datorită diferențelor în limbaj și capacități cognitive.

Nu putem penetra încă în mintea câinelui, și nu putem ști exact ce gândesc. Cu toate acestea, cercetătorii presupun că câinii nu pot să aibă tristețe sau să gândească în același fel ca oamenii depresivi.

Dar evenimentele emoționale, cum ar fi abandonul la un adăpost de animale sau moartea unui prieten, pot provoca schimbări de comportament la câini care seamănă cu depresia la oameni.

Un câine poate refuza să mai mănânce, să se plimbe în cerc, să pară nervos sau slăbit.

Câinii sunt animale cu cele mai multe emoții asemănătoare oamenilor și pot prezenta un comportament care pare asemănător cu depresia la oameni. Și, cu siguranță, pot simți anxietate.

Ce altceva poate declanșa schimbarea de dispoziție a câinelui?

Intrarea unui nou vizitator în casă. Dacă acea persoană intră pe teritoriul câinelui dvs. și face prea mult zgomot, câinele poate deveni speriat sau agresiv.

Câinele se va calma în cele din urmă atunci când se va obișnui cu străinul. Dar când acea persoană face o mișcare bruscă pentru a se ridica, câinele se sperie și latră, deoarece va crede că stăpânul său este în pericol. Aceasta este o tranziție bruscă de la prietenos la defensiv.

Câinele  poate fi, de asemenea, prea protector față de casă. Prin urmare, poate să latre atunci când simte o amenințare, cum ar fi soneria deranjantă de la ușă. Sau poate să fie o problemă ocazională de dominanță.

S-ar putea să nu vrea să fie întrerupt în timp ce mănâncă sau să fie trezit din somn. Indiferent de situație, aproape întotdeauna veți găsi un declanșator extern. Nu puteți să faceți același lucru cu persoanele cu tulburare bipolară. Deoarece este ceva intern.

Strategii pentru modificarea comportamentului Primul pas este identificarea acestui declanșator. Una dintre strategii pentru a modifica comportamentul câinelui este desensibilizarea. Să luăm drept exemplu cazul unui câine care este speriat de furtuni.

Puteți cumpăra un CD cu sunete naturale de furtună

Pentru a calma acest comportament, puteți cumpăra un CD cu sunete naturale de furtună și să-l redați la un volum care să atragă atenția câinelui, dar să nu-l sperie.

Apoi, atâta timp cât câinele rămâne calm, continuați să faceți acest lucru, crescând treptat volumul sunetului. Astfel, îl veți obișnui cu sunetul care îl sperie.

O altă strategie este contracondiționarea. Aceasta implică aducerea unui stimul pozitiv pentru a contracara cel negativ.

Dacă câinele  urăște soneria de la ușă, puteți apăsa ușor butonul astfel încât câinele să audă primul „ding”.

Apoi să-i oferiți o recompensă pentru a-l calma. Așteptați câteva momente și apoi ridicați încet degetul de pe buton pentru a opri sunetul soneriei. Repetați acest proces treptat, astfel încât câinele să învețe să asocieze sunetul enervant cu ceva pozitiv.

Ar trebui să vă consultați cu medicul veterinar și cu un specialist pentru a determina cel mai bun curs de acțiune. Medicamentele pentru câini pot fi o altă opțiune de tratament.

Există medicamente care pot funcționa bine pentru câinii anxioși sau pentru anumite tipuri de comportamente, conform e-vet.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

7 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

9 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

10 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

11 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

11 ore ago