Din cuprinsul articolului
Albatroșii: lucruri adevărate. Cea mai mare pasăre zburătoare din lume poate merge ani de zile fără să atingă pământul. Are dansuri de împerechere complicate și comice care necesită ani de zile pentru a fi învățate. Și ar putea chiar să ajute oamenii de știință să depisteze navele de pescuit ilegale.
Albatrosii sunt păsări mari și maiestuoase care pot fi găsite zburând deasupra majorității oceanelor lumii.
Acești zburători fervenți sunt cunoscuți pentru faptul că petrec luni întregi în aer fără să atingă pământul.
Există 23 de specii de albatroși, deși se poate spune că cea mai cunoscută este albatrosul hoinar (Diomedea exulans). Este cea mai mare pasăre zburătoare din lume. Această pasăre are o anvergură a aripilor de 3,4 metri, potrivit Enciclopediei Britannica. Chiar mai mare decât faimosul condor Californian. și își folosește aceste aripi masive pentru a parcurge mii de kilometri într-o singură călătorie.
Dar, în loc să dea din aripi, albatrosul parcurge distanțe atât de mari ținându-și aripile extinse pe loc. Astfel încât aerul care se scurge în jurul aripilor să genereze portanță, asemănător cu aripile unui avion. El planează.
Cu un vânt aproape constant în mediul lor, albatroșii sunt capabili să își blocheze articulațiile coatelor și, literalmente, să își fixeze aripile și să planeze.
Ele folosesc, de asemenea, ceva numit „înălțare dinamică”. Asta implică schimbarea unghiului aripilor lor în raport cu vântul, pentru a maximiza portanța generată. O tehnică similară ar putea ajuta aeronavele de cercetare fără pilot să rămână în aer timp de luni de zile, potrivit livescience.
De fapt, micuța rândunică alpină, și nu marele albatros, este cea care deține recordul pentru zborul fără oprire pe distanțe mari. Cel puțin așa se arată într-un studiu din 2013 publicat în revista Nature Communications.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…