Fermierii din Thailanda au gasit o solutie inedita pentru a opri turmele de elefanti care le distrug culturile, dupa ce alte metode, precum montarea de garduri electrificate si instalarea de dispozitive care pocnesc, nu i-au pus pe fuga pe gigantii infometati si lipsiti de maniere. Intr-un proiect-pilot dezvoltat de Departamentul Thailandez al Parcurilor Nationale, localnicii elibereaza albine intr-o noua strategie de lupta cu pachidermele care le distrug culturile, arata Associated Press.Ideea de a specula fobia elefantilor fata de albine a venit de la un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford. Metoda a fost folosita cu succes intr-un scop similar, timp de mai multi ani, in Africa, iar acum castiga teren si in Asia.Problema legata de pagubele produse de elefanti este destul de severa in estul provinciei Chanthaburi unde se afla multe paduri dese in apropierea comunitatilor de fermieri care cultiva orez, ananas si cauciuc. In lupta cu pachidermele, acestia au incercat chiar si metoda sugerata de Guvern, de a inlocui ananasul cu dovleci, de care elefantii nu sunt la fel de atrasi, insa nici aceasta solutie nu a stat in calea lor.Se estimeaza ca in Thailanda traiesc circa 3.000 de elefanti salbatici, potrivit Thai Elephant Conservation Center, iar habitatul acestora este invadat, pe masura ce fermierii taie copacii pentru a mari suprafata agricola.Locuitorii din satul Pana sunt invatati sa creasca albine de catre un centru guvernamental de cercetare a faunei salbatice. Tehnica este simpla. Stupii sunt amplasati la nivelul ochilor elefantilor si sunt conectati intre ei cu sfori pentru a crea un gard. Cand pachidermele incearca sa treaca, imping sforile si misca stupii, ceea ce face ca roiurile de albine sa iasa si sa le intepe.Partea negativa a acestei metode este faptul ca nu poate fi aplicata si in cazul terenurilor agricole foarte mari deoarece ar fi nevoie de mii de stupi, fiecare costand in jur de 4.000 baht (115 dolari). Avantajul este, insa, ca pe langa culturile traditionale, fermierii au acum posibilitatea de a produce miere si ceara. De la 50 stupi se poate recolta 300 de kilograme de miere, care se vinde cu 4,3-14,3 dolari/kilogram, iar ceara este aproape la fel de scumpa, dupa cum mentioneaza sursa citata.

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

45 de minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

11 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

12 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

13 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

14 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

15 ore ago

Parteneri