Din cuprinsul articolului
Alergiile la câini, când apar și cum se manifestă. Alergiile sunt destul de frecvente la câinii de toate rasele. Majoritatea problemelor de acest gen apar în jurul vârstei de un an.
Poate părea surprinzător, însă nu doar oamenii, ci şi tovarăşii lor patrupezi pot avea alergii. Alergia reprezintă o reacţie anormală a organismului la unele substanţe comune din mediul înconjurător, numite alergeni.
Ca în cazul oamenilor, şi câinii se pot confrunta cu alergii alimentare, ca o reacţie de tip imunitar a organismului la consumul unor anumite componente din hrană.
Este foarte important să tratăm cât mai repede alergia, dar din păcate câinii noștri nu ne pot spune dacă nu se simt bine.
Cum ne putem da seama totuși dacâ micuțul nostru suferă? Trebuie sa fim atenți la comportamentul lui si să recunoaștem cât mai repede dacă acesta ne arată semne de îngrijorare. Dacă cunoaștem cele mai comune simptome a alergiilor, putem ajuta câinele să scape de neplăceri. În unele cazuri mai grave îi putem salva și viața.
Prezentăm câteva dintre cele mai generale simptome ale alergiilor de câine. Chiar dacă unele dintre aceste simptome sau comportamente pot fi temporare, este recomandat să consulți cu un medic veterinar despre ce ai observat.
Simptomele sunt variate, unele chiar periculoase. Potrivit medicilor veterinari printre semnele ce pot indica o eventuală alergie alimentară se numără pruritul, inflamaţiile cronice ale urechii, pierderea părului. De asemenea, câinii cu alergii obişnuiesc să îşi roadă labele, să îşi frece faţa de covor ori să îşi lingă în mod excesiv blana.
Formele mai grave, în unele situaţii, nu neapărat rare, sunt reacţii alergice similare cu ale omului: erupţii cutanate, urticarie, greţuri şi vărsături, balonări ori diaree cronică. Toate acestea impun un control la medicul veterinar.
Expunerea prelungită la alimentele pe care nu le tolerează va agrava simptomele, existând chiar riscul ca viaţa să îi fie pusă în pericol.
Din păcate, câinii pot fi alergici la aproape orice ingredient din alimentaţie, însă anumite tipuri de carne ori cereale prezintă un potenţial alergen mai mare. În lista alimentelor care le pot provoca alergii intră carnea de porc, iepure sau miel, ouăle, porumbul, grâul şi lactatele.
Pentru a identifica alimentul-problemă, animalul de companie va fi supus unei diete de excludere, ce presupune o alimentaţie controlată, în care câinele primeşte doar hrană „sigură”.
Ulterior, se trece pe dieta de provocare, când se introduc treptat alimentele cu potenţial alergen, până când se observă o reacţie alergică.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…