Din cuprinsul articolului
Câinii periculoși trebuie să aibă asigurare. Conform legislației, proprietarii de câini de luptă și de atac sunt legal obligați să încheie asigurări de răspundere civilă pentru a acoperi eventualele pagube produse de acești câini.
În cazul în care această obligație nu este respectată, proprietarii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Câinii considerați periculoși sunt aceia care, fără provocare, atacă persoane sau alte animale domestice în locuri publice sau private. Sunt incluși în această categorie câinii care participă la lupte între câini sau care au fost antrenați în acest scop.
Câinii periculoși sunt împărțiți în două categorii și includ următoarele rase:
– Categoria I: câinii de luptă și de atac, care au caracteristici morfologice similare cu rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora.
– Categoria II: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso, precum și metișii acestora.
Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă cel puțin 18 ani, să aibă capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.
Proprietarii câinilor periculoși trebuie să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română și să depună la poliție o declarație și adeverință.
Declarația trebuie să conțină informații esențiale, cum ar fi numărul de identificare al câinelui, care poate fi realizat prin tatuare sau microcipare, în conformitate cu legislația în vigoare.
Trebuie menționate detaliile legate de vaccinarea antirabică a câinelui și a rapelurilor, conform prevederilor legale aplicabile.
Pentru câinii periculoși din categoria I, trebuie să se ateste și efectuarea sterilizării. Este necesar ca declarația să ateste existența unei asigurări de răspundere civilă pentru a acoperi eventualele daune cauzate de acești câini periculoși din categoria I.
1. Neluarea măsurilor adecvate pentru prevenirea unui atac canin asupra unei persoane, constituie o infracțiune. Este sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Dacă atacul a avut consecințe grave, maximul special al pedepsei poate fi mărit cu încă 2 ani. Această infracțiune poate fi urmărită penal numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
2. Importul sau comercializarea câinilor periculoși din rasele incluse în categoria I este o infracțiune. Se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
3. Organizarea luptelor între câini, pregătirea lor în acest scop și participarea la astfel de lupte constituie o infracțiune gravă. Sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Este esențial ca proprietarii sau deținătorii de câini periculoși să respecte cu strictețe aceste reguli pentru a evita consecințele legale și pentru a asigura siguranța publică, conform impact.ro.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…