Lumea animalelor

Analiză. Cum iau oamenii boli grave de la animale

Analiză. Cum iau oamenii boli grave de la animale! Epidemia de coronavirus din China se extinde alarmant la nivel global. Aceasta este doar una din bolile grave transmise, în ultimii 50 de ani, de la animal la om. Cercetătorii consultați de la BBC avertizează că pe viitor acest lucru se va întâmpla tot mai des. Principala cauză este încălzirea globală și afectării, de către oameni, ecosistemelor planetei.Analiză. Cum iau oamenii boli grave de la animale. Printre cele mai grave boli transmise de la animal la om este Virusul HIV, virus ce a declanșat, la începutul anilor ’80, pandemia SIDA, provine de la maimuțe.De asemenea, pandemia de gripă aviară, din anii 2004-2007, provine de la păsări, în vreme ce porcii s-au aflat la originea gripei porcine, pandemie izbucnită în 2009. Sindromul acut respirator (SARS) a venit de la lilieci, animale care se află și la originea bolii Ebola.Astfel, populația a contractat, de-a lungul timpului, boli grave de la animale. Specialiștii au tras un semnal de alarmă, menționând că schimbările climatice accelerează acest proces, declară, în analiza redactată pentru BBC, profesorul Tim Benton, director de cercetare la Institutul Regal de Afaceri Internaționale Chatham House.Astfel, animalele sunt purtătoarele unei game extrem de variate de agenți patogeni, bacterii sau viruși, care pot provoca tot felul de boli. Pentru a supraviețui și evolua, acești patogeni au nevoie să infecteze cât mai multe „gazde”.Iar „saltul între specii” reprezintă o astfel de modalitate.Reamintim că în urmă cu un secol, gripa spaniolă, bănuită a fi o formă de gripă aviară, a infectat jumătate de miliard de oameni și a ucis aproximativ 100 de milioane de persoane.În cazul coronavirusului, rata de mortalitate se află, momentan, undeva în jur de 2%, dar numărul de persoane infectate a depășit deja pe cele din cazul SARS.Legat de schimbările climatice și de mediu, la care se adaugă felul în care evoluția omenirii afectează tot mai mult stilul de viață al animalelor, nu fac decât să faciliteze posibilitatea „saltului între specii” în cazul diverșilor viruși. Iar bolile se răspândesc mult mai rapid și mai ușor, grație aglomerările urbane și evoluției transportului.Profesorul dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din capitală, declara, zilele trecute, că „ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura”.

Analiză. Cum iau oamenii boli grave de la animale. Mănânci carne de porc, mănânci carne de vacă, mănânci curcan și ce-om mai mânca

„Ni s-a spus: mănânci carne de porc, mănânci carne de vacă, mănânci curcan și ce-om mai mânca. În momentul în care accesăm alte specii, care au un alt pattern din punct de vedere al structurii, se realizează ceea ce se cheamă facilitarea saltului între specii.Aceste coronavirusuri nu sunt specifice omului, ele sunt specifice animalelor, celelalte categorii de vietăți de pe Terra. În momentul în care noi nu folosim focul ca să procesăm alimentele nu facem altceva decât să lăsăm libertate acestor microorganisme să facă saltul între specii”, a precizat Streinu-Cercel.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

o zi ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

o zi ago

Parteneri