Din cuprinsul articolului
La începutul lunii decembrie Animal zoo publicat o știre în care prezentam că în Crişul Repede, în centrul municipiului Oradea, a fost capturat un exemplar de piranha cu burtă roşie, specie de pește agresivă și extrem de vorace, originară din America de Sud, la doar câteva săptămâni după ce un orădean a găsit abandonaţi lângă un tomberon trei pitoni.
Astfel a fost demarată operațiunea „Piranha” de către comisarii de mediu care a scos la iveală nereguli grave în ceea ce privește comerțul cu animale exotice. Conform Gărzii de Mediu Bihor, care a controlat magazinele specializate în vânzarea a animalelor din județ, legislația actuală permite un adevărat haos: nimeni nu știe cine sunt cumpărătorii.
În timp ce proprietarul peștelui nu a fost găsit, cel al şerpilor, un tânăr în vârstă de 22 ani, a fost identificat şi s-a ales cu o amendă de 7.500 lei, după ce a recunoscut că i-a adus în ţară clandestin. Verificările ulterioare au dezvăluit, însă, şi că acesta a avut o adevărată crescătorie de pitoni în apartament, unde îi ţinea pentru reproducere, vânzând puii prin anunţuri publicate pe reţelele de socializare. Mai mult, acesta trimitea pitonii către cumpărători cu ajutorul firmelor de curierat.
Doar în magazinele din Oradea, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor, s-au vândut în ultimul an 28 de piranha cu burtă roşie, ca cel găsit în Crişul Repede. Însă nimeni nu ştie cui, pentru că au fost comercializaţi ca o marfă banală, doar pe bonuri fiscale. Asta cu toate că legislaţia sanitar-veterinară obligă comercianţii să ţină un „registru de evidenţă şi mişcare”, unde trebuie să noteze inclusiv numele şi adresa cumpărătorilor, tocmai pentru ca, dacă animalele sunt abandonate ori dacă rănesc pe cineva, să poată fi identificaţi deţinătorii.
Controalele comisarilor de mediu în cele 50 de pet-shopuri din Bihor au început luna trecută, iar datele preliminare indică faptul că, cel puţin în judeţ, comerțul clandestin cu animale exotice a scăpat de sub controlul autorităţilor de mediu şi sanitar-veterinare.
Numai că lipsa registrului e sancţionată doar cu o amendă modică, între 1.000 şi 2000 lei, potrivit HG 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor. Ca atare, magazinele de tip pet-shop nu-şi prea actualizează evidenţele, iar crescătorii particulari nu ţin deloc.
Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, a declarat marţi, pentru corespondentul Adevărul, că se vor verifica nu doar vânzările de piranha, ci toate tranzacţiile care privesc animale sălbatice periculoase, cum sunt, de pildă, tarantulele şi şerpii.
În paralel, împreună cu specialişti din domeniul protecţiei mediului şi biologi, Şerbănescu lucrează la un proiect legislativ pentru reglementarea comerţului şi deţinerii de animale exotice periculoase.
„În primul rând, în acest proiect, se propune o enumerare şi o descriere a speciilor care sunt ţinute în captivitate şi care pot deveni periculoase pentru deţinători ori alte animale de companie odată cu ajungerea la maturitate. Aşa cum sunt şi şerpii exotici, constrictori sau veninoşi ori tarantulele”, explică şeful Gărzii de Mediu Bihor.
Practic, actul normativ stabileşte condiţii de deţinere similare cu cele care reglementează activitatea grădinilor zoologice, a acvariilor şi terariilor publice precum şi a centrelor de reabilitate pentru animale sălbatice.
Concret, în proiect se propune interzicerea comerţului de animale exotice periculoase către persoane fizice sau juridice neautorizate din punct de vedere al protecţiei mediului.
„Orice specie exotică va putea fi deţinută doar cu autorizaţie din punct de vedere al protecţiei mediului. Deoarece, multe din aceste exemplare de specii exotice, care ajung să fie eliberate, pot afecta habitatele naturale şi speciile autohtone”, declară Sever Şerbănescu.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…