Din cuprinsul articolului
Animale de companie la birou, soluția pentru o mai bună productivitate a angajaților?
Tot mai multe companii încep să își motivează angajații în aducerea animalelor de companie la serviciu!
Timpul petrecut acasă de la începutul pandemiei ne-a apropiat mult mai mult de animalele noastre de companie, iar revenirea fizică la birou poate provoca anumite dificultăți. De aceea, pentru a facilita această tranziție, unele companii permit și decid să încurajeze aducerea animalului de companie la birou.
În urma unui studiu publicat de Business Insider, în Olanda tot mai multe companii decid să vină cu o serie de propuneri pentru a putea să crească productivitatea angajaților, mare parte reveniți la birou, după o bună perioadă petrecută în sistemul de telemuncă. Printre aceste măsuri se numără și permiterea aducerii animalelor de companie la birou, după ce s-au observat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește comportamentul angajaților, care au în preajmă un câine sau o pisică. Angajații încep să socializeze mai mult, iar mediul de lucru devine unul plăcut, într-o perioadă în care oamenii își doresc și alte beneficii de la un serviciu, nu doar o latură financiară.
Un bun exemplu de o astfel de companie este Google, din Statele Unite ale Americii, care a reușit să adopte o astfel de strategie, iar rezultatele pe termen lung nu întârzie să apară.
Productivitate sau distragerea de la activitățile zilnice?
Cu toate acestea, se pare că părerile sunt împărțite. Chiar dacă potrivit unui studiu realizat de cercetători din cadrul Universității din Virginia, oamenii tind să fie mai fericiți și mai puțin stresați atunci când au în apropiere un câine sau o pisică, mulți angajatori sunt de părere că animalele de companie vor deranja angajații în ceea ce privește concentrarea lor, prin zgomotul produs.
„Daca șeful tău îți îngreunează viața, un câine te-ar putea ajuta să vezi lucrurile în perspectivă. Poți să scoți câinele la plimbare pentru relaxare. Un animal la birou ajută oamenii să fie mai motivați, le place mai mult munca lor și nu resimt la fel de mult stres, a declarat unul dintre realizatorii studiului.”
Rămâne de văzut dacă o astfel de strategie se va răspândi pe o scară mai largă în rândul companiilor. În prezent, la noi în țară această practică este rar întâlnită.