Din cuprinsul articolului
Animale inteligente. La testele cognitive de recunoaștere a anumitor tipuri de modele, ciorile au obținut rezultate mai bune decât maimuțele. Deci, ciorile sunt mai ineteligente decât multe alte animale.
Oamenii de știință au descoperit recent că ciorile sunt capabile să înțeleagă un principiu cognitiv cunoscut sub numele de recursivitate.
Corbii sunt cunoscuți ca fiind inteligenți – pot folosi unelte și pot înțelege conceptul de zero. Cercetătorii au descoperit că ciorile pot distinge elementele împerecheate înglobate în secvențe mai mari. O abilitate cognitivă cunoscută sub numele de recursivitate.
Animale inteligente: Ciorile sunt deștepte. Ele înțeleg și recursivitatea
Luați în considerare propoziția: „Pisica urmărită de câine a mieunat”. Deși propoziția este, un coșmar gramatical, majoritatea adulților ar înțelege rapid că pisica a mieunat. Și că câinele a urmărit pisica.
Capacitate de a împerechea elemente precum „pisica” cu „miau” și „câinele” cu „urmărire” într-o propozițiea fost considerată cândva ca fiind o trăsătură exclusiv umană.
Și ciorile o pot face
Cu toate acestea, noul studiu sugerează că și ciorile o pot face. „Una dintre cele mai distinctive trăsături ale cogniției umane s-ar putea dovedi a nu fi atât de specifică oamenilor „. Aceasta este declarația șocantă a Dianei A. Liao, candidat postdoctoral la Universitatea din Tübingen, Germania și autorul studiului de care vorbim.
Gramatica nu este singurul loc în care apare recursivitatea. Urechile noastre pot distinge o frază muzicală în cadrul unei piese mai mari. Mințile noastre pot pune deoparte o expresie matematică încastrată între paranteze. Oamenii pot urmări modele recursive chiar și fără o pregătire formală în domeniul citirii și al matematicii. Persoane din triburi amazoniene izolate au identificat tipare recursive la fel de bine ca și adulții care trăiesc în SUA. S-a constatat și că maimuțele rhesus (Macaca mulatta) erau doar ușor inferioare copiilor mici vizavi de recursivitate, potrivit livescience.
Noul studiu, publicat Science Advances, extinde constatările dincolo de primate.