Din cuprinsul articolului
Puternic și maiestuos, regele fiarelor nu are prădători naturali. Dar, lucru de neconceput, numărul leilor africani a scăzut cu peste 40% în ultimele trei generații, din cauza pierderii spațiului de viață și a conflictului cu oamenii.
Leii sunt mamifere și sunt cele mai sociabile dintre toate felinele mari. Trăiesc în grupuri numite turme, care de obicei sunt formate din femele înrudite și puii lor. Masculii dominanți, cu coama lor zburdalnică (un semn de virilitate), se luptă pentru a-și menține drepturile de reproducere.
În prezent, leii nu sunt pe cale de dispariție în Africa. Cu toate acestea, trei sferturi din populațiile lor sunt în declin. Principalele amenințări la adresa leilor africani sunt conflictele dintre oameni și animale sălbatice și reducerea prăzii naturale, precum și pierderea habitatului, schimbările climatice și comerțul cu animale sălbatice.
Cu aproximativ 23.000 de lei africani rămași în sălbăticie, aceștia sunt acum clasificați oficial ca fiind animale pe cale de dispariție„.
Leii africani sunt feline mari foarte adaptabile și pot fi găsiți într-o mare varietate de habitate, inclusiv în zone deșertice semi-aride și chiar în habitate foarte uscate, cum ar fi deșertul Kalahari.
Preferă pădurile deschise și tufișurile dese, precum și pășunile, pentru a putea urmări prada și pentru a găsi umbră pentru a se odihni în cele mai fierbinți momente ale zilei. Pe vremuri, leii africani erau răspândiți pe cea mai mare parte a continentului, dar în prezent se găsesc doar în Africa Subsahariană, 80% dintre ei fiind în Africa de Est sau de Sud.
Trei dintre cele mai mari cinci populații se află în Tanzania. Leii au dispărut din 12 țări subsahariene în ultimele decenii.
Leii sunt prădători de top în mediul lor, fie că este vorba de pășuni, deșert sau păduri deschise. Aceasta înseamnă că joacă un rol crucial în menținerea unui echilibru sănătos al numărului de animale, în special al ierbivorelor precum zebrele și antilopele sălbatice -ceea ce, la rândul său, influențează starea pajiștilor și a pădurilor.
Protejând peisajul unui leu, ajutăm întreaga zonă să prospere, ceea ce nu este benefic doar pentru animalele sălbatice, ci și pentru oamenii care se bazează pe resursele naturale locale.
„Să văd lei în sălbăticie mi-a scăpat mult timp, dar când am reușit în cele din urmă să îi văd a fost o experiență incredibilă. În timpul unei partide de vânătoare de dimineață devreme în Parcul Național Ruaha din Tanzania, am descoperit o leoaică dormind ușor pe malul râului.
Ne-am așezat și am privit – doar noi și ea. Apoi, în timp ce povestea leoaicei se legăna ușor, s-a auzit în depărtare răgetul inconfundabil al unui alt leu. Din păcate, existența leului nu este întotdeauna atât de liniștită. Oamenii și leii care încearcă să coexiste în habitate aflate sub o presiune tot mai mare intră din ce în ce mai des în conflict.
Împreună cu partenerii noștri, lucrăm din greu pentru a rezolva aceste provocări și pentru a oferi soluții care să funcționeze atât pentru oameni, cât și pentru una dintre cele mai emblematice specii din Africa”, a explicat Cath Lawson, Regional Manager WWF, East Africa
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…