Lumea animalelor

Animale pe cale de dispariție. Episodul 4: Elefantul african, mai sunt aproximativ 415.000 de exemplare

Elefanții africani sunt cele mai mari mamifere terestre din lume, masculii ajung în medie la o înălțime de până la 3 metri și pot cântări chiar și 6 tone.

Ca urmare a declinului populației pe parcursul mai multor decenii din cauza braconajului pentru fildeș și a pierderii habitatului, elefantul african de pădure este în prezent clasificat ca în categoria animale pe cale de dispariție  și se află în pericol critic de extincție. Figurează, de asemenea, pe lista roșie a speciilor amenințate a IUCN.

sursă: canalul Youtube al organizației WWF

Elefantul african face parte din categoria animale pe cale de dispariție în pericol critic de extincție

Numărul elefanților africani de pădure a scăzut cu peste 86% într-o perioadă de 31 de ani, în timp ce populația de elefanți africani de savană a scăzut cu cel puțin 60% în ultimii 50 de ani, potrivit evaluărilor.

Ambele specii au suferit scăderi puternice începând cu 2008 din cauza unei creșteri semnificative a braconajului, care a atins un nivel maxim în 2011, dar care continuă să amenințe populațiile. În prezent, există aproximativ 415.000 de elefanți africani în sălbăticie.

Numărul elefanților africani de pădure a scăzut cu peste 86% într-o perioadă de 31 de ani; sursă foto:wwf.org.uk

Alte amenințări majore la adresa ambelor specii de elefanți africani includ conversia continuă a habitatelor lor naturale pentru agricultură și alte utilizări ale terenurilor. Prin protejarea elefanților, contribuim, de asemenea, la sprijinirea comunităților locale prin măsuri de reducere a conflictelor dintre oameni și elefanți și prin inițiative de susținere a mijloacelor de trai locale.

Unde trăiește elefantul african

Elefantul african se regăsește în 37 de țări din Africa Subsahariană, cu un procent estimat de 70% în Africa de Sud, 20% în Africa de Est, 6% în Africa Centrală și 3% în Africa de Vest. Au nevoie de mult teren pentru a găsi suficientă hrană și apă. Aceștia pot să se deplaseze pe o suprafață de peste 30.000 km². Dar spațiul disponibil pentru elefanții din Africa s-a redus la mai mult de jumătate din 1979.

sursă foto: bbc.com

Elefanții încă se descurcă bine în unele zone sigure, unde numărul lor este chiar în creștere, dar în alte locuri au fost forțați să trăiască în grupuri mai mici și izolate, iar numărul lor scade periculos de mult. Elefanții joacă un rol esențial în mediul lor. Ei sunt „arhitecți ai peisajului”, de exemplu, în timp ce se deplasează și se hrănesc, ei creează goluri în zonele împădurite, ceea ce permite creșterea de noi plante și regenerarea naturală a pădurilor.

Și mai este vorba și de dispersia semințelor. Atunci când cele mai mari mamifere mănâncă plante și fructe cu semințe, acestea din urmă reapar adesea nedigerate. Este modul în care se răspândesc o mulțime de plante. Iar elefanții pot mânca semințe mari pe care animalele mici nu le pot mânca.

De ce sunt elefanții africani atât de importanți

Fără elefanți, structura și funcționarea naturală a peisajelor ar fi foarte diferite, ceea ce ar avea un impact asupra celorlalte animale sălbatice și asupra oamenilor care împart acel spațiu.

Populația locală depinde de resursele naturale găsite în habitatele elefanților, de exemplu pentru hrană, combustibil și venituri. Fiind unul dintre cei „cinci mari” ai faunei sălbatice din Africa, elefanții sunt populari printre turiști, ceea ce poate reprezenta o sursă importantă de venit pentru comunități.

„Elefanții africani sunt animale fascinant de inteligente și complexe din punct de vedere social și una dintre cele mai emblematice specii din Africa. Dar traiul în imediata apropiere a elefanților poate fi o provocare, iar cererea de fildeș continuă, ceea ce înseamnă că zeci de mii de elefanți sunt uciși în fiecare an pentru colții lor.

Lucrând în colaborare cu comunitățile locale, guvernele și alte ONG-uri, ajutăm la găsirea unor soluții care să fie benefice pentru toată lumea, asigurându-ne că beneficiile conservării elefanților ajung la cei care sunt afectați de costuri”, a declarat Jenny Cousins, Manager regional WWF, Africa de Est. Informații culese de pe platforma wwf.org.uk.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

2 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

3 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

4 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

5 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

6 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

7 ore ago

Parteneri