Din cuprinsul articolului
Rinocerul este gigantul blindat al Africii – un fel de tanc pe picioare – și se află pe planeta noastră de milioane de ani. Dar acum are nevoie de ajutorul nostru. Braconajul rinocerilor pentru coarnele lor și pierderea habitatului reprezintă o amenințare uriașă atât pentru rinocerii albi, cât și pentru rinocerii negri.
Subspecia „sudică” de rinoceri albi este o poveste de succes în materie de conservare și a fost ajutată să revină de la mai puțin de 100 de exemplare în 1895 la peste 20.000 de exemplare.
Cu toate acestea, în ultima vreme, numărul rinocerilor albi a scăzut din cauza braconajului, în prezent mai rămânând 15.942 de exemplare în sălbăticie. Din păcate, nu mai există niciun exemplar din subspecia „nordică” de rinoceri albi în sălbăticie și doar câțiva în captivitate.
În cazul rinocerului negru (puțin mai mic, cu buza superioară mai ascuțită), cea mai gravă perioadă a fost între 1970 și 1992, când aproximativ 96% dintre ei au fost pierduți din cauza braconajului pe scară largă. În prezent, în sălbăticie au mai rămas doar 6.195 de exemplare.
Braconajul rinocerilor pentru cornul de rinocer este în continuare o amenințare uriașă, iar braconierii au devenit din ce în ce mai bine echipați. Ajutați-ne să ne asigurăm că nu vom pierde aceste creaturi incredibil de prețioase.
Cei mai mulți rinoceri africani sălbatici se găsesc acum în doar patru țări: Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe și Kenya. Lucrăm pentru a proteja o serie de habitate naturale ale acestora, inclusiv Mau-Mara-Serengeti și coasta Tanzaniei. Aceștia se deplasează în principal pe pajiști și în savană deschisă.
Nu doar pentru că sunt o legătură prețioasă cu trecutul străvechi al planetei noastre… rinocerii joacă, de asemenea, un rol crucial în mediul lor.
Rinocerii albi sunt mari pășunatori, consumând multă vegetație, ceea ce ajută la modelarea peisajului african. Alte animale beneficiază, iar acest lucru menține un echilibru sănătos în mediul înconjurător.
Populația locală depinde de resursele naturale din aceste medii pentru hrană, combustibil și venituri, de asemenea. Ecoturismul poate fi o sursă de fonduri durabile și vitale pentru comunitățile locale. Fiind unul dintre cei „cinci mari” din Africa, rinocerii sunt o priveliște populară pentru turiști.
Ajutând la protejarea rinocerilor, contribuim la protejarea mediului înconjurător, în beneficiul oamenilor și al faunei sălbatice pentru generațiile viitoare.
„Lucrul cu rinocerii negri din Africa de Est mi-a adus o bucurie incredibilă. Să vezi realizările și progresele pe care le-am făcut este reconfortant. Noul vârf al braconajului înseamnă că mai sunt multe de făcut, dar, cunoscând pasiunea colegilor și a susținătorilor, sunt încrezător că putem proteja rinocerul”, potrivit wwf.org.uk.
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…