Sari la conținut
Home » Animalele de companie pot să ajute în combaterea depresiei

Animalele de companie pot să ajute în combaterea depresiei

sursă foto: a1.ro; de ce stă pisici în poala stăpânului

Animalele de companie pot să ajute în combaterea depresiei, lucru confirmat de mai multe persoane și studii. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)), animalele de companie:

  • Animalele de companie ne învață compasiunea și simțul răspunderii. Știm că animalele noastre de companie sunt neajutorate și depind de noi pentru a avea hrană, apă și un adăpost. Deținerea unui animal de companie ne arată că suntem capabili să îngrijim o altă ființă atunci când poate ne simțim cu totul incompetenți. Este posibil ca acest lucru să ne ofere un motiv pentru care să trăim.
  • Animalele de companie reduc stresul. Animalele de companie sunt ființe în carne și oase. Mângâiatul unei pisici sau a unui câine poate fi reconfortant, ne distrage de la gândurile și sentimentele negative.
  • Animalele de companie ne ajută să ne simțim mai puțin singuri. Câinii pot oferi dragoste constantă, necondiționată. Ne acceptă aşa cum suntem atunci când este posibil să simțim că alții ne judecă. Și sunt cât se poate de drăgălași.
  • Câinii ne încurajează să facem mișcare. Scoțând câinele la plimbare, devenim activi. Foarte multe studii arată că mișcarea poate contribui la reducerea simptomelor depresiei. Plimbările sunt, de asemenea, o bună ocazie de a ne aduna gândurile. Ne oferă organizare și rutină dacă ne simțim fără rost.
  • Ne oferă ocazia de a socializa. Cercetările arată că socializarea poate fi un instrument puternic în combaterea depresiei. Multe persoane constată că atunci când ies la plimbare cu prietenii lor blănoși întâlnesc alte persoane cu câini.

Corelația dintre animalele de companie și sănătate

Într-un sondaj la care au participat 2.000 de posesori de animale de companie, efectuat de către organizația non-profit Human-Animal Bond Research Institute (HABRI), aproape 3 din 4 persoane au spus că, de când au un animal de companie, starea lor psihică este mai bună.

sursă foto: purevine.com
sursă foto: purevine.com; câinele se odihneste pe genunchiul stăpânei

Din ce în ce mai multe cercetări au stabilit o legătură între viața cu un animal de companie și o stare psihică mai bună, concluzia fiind că animalele de companie pot să ajute în combaterea depresiei. O analiză din 2018 asupra a 17 studii a arătat că animalele de companie are un rol benefic în mai multe afecțiuni psihice.

S-a constatat că animalele de companie pot să îi distragă pe stăpânii lor de la simptome psihice supărătoare, precum:

  • halucinații auditive
  • atacuri de panică
  • ideații suicidare

Ideea că animalele de companie au capacitatea de a înțelege sentimentele beneficiază de o susținere științifică surprinzătoare.

Conform unui studiu din 2016, câinii de companie pot fi sensibili la anumite emoții vizibile pe chipurile oamenilor. Conform unui alt studiu din 2019, câinii – nu şi lupii – par să fi dezvoltat „sprâncene expresive” care declanșează la oameni reacția de a-i îngriji. Rezultatele acestei cercetări au sens.

După cum explică cercetătorii, câinii au evoluat în jurul oamenilor și au fost răsplătiți atunci când au interpretat corect comportamentul și emoțiile umane. Aceste competențe îi ajută să își dea seama când vor fi răsplătiți cu o plimbare sau cu ceva gustos. Să nu uiți acest lucru atunci când câinele te va privi drept în ochi.

Animalele de companie pot să ajute în combaterea depresiei, dar nu pot înlocui tratamentele medicale

Animalele de companie nu pot înlocui tratamentele medicamentoase pentru depresie care au făcut obiectul studiilor și a căror eficiență a fost dovedită. Este esențial să continuăm tratamentul și să luăm medicamentele prescrise de medic.

De asemenea, este important să recunoaștem că un animal de companie înseamnă un angajament uriaș. Trebuie să dispunem de bani și de foarte mult timp pentru a răspunde nenumăratelor nevoi ale unui animal de companie.