Din cuprinsul articolului
Studiul a analizat comportamentul mai multor tipuri de maimuțe. Potrivit unui studiu britanic, oamenii nu au fost singurii care au experimentat diferite stări negative în timpul resticțiilor din pandemia de COVID-19.
Și animalele au trecut prin momente asemănătoare. Când grădinile zoologice au fost închise, unele primate au devenit solitare și sedentare, în timp ce altele au manifestat un comportament dominant.
Însă, comportamentul animalelor după normalizarea lucrurilor, odată cu întoarcerea vizitatorilor.
Studiul s-a bazat pe o comparație din timpul pandemiei cu cea post-pandemie
Studiul a analizat comportamentul mai multor tipuri de maimuțe, comparând comportamentul bonoboilor, cimpanzeilor, babuinilor și gorilelor dintr-o grădină zoologică și un parc de safari din 2020, din timpul resticțiilor de COVID-19, cu modul în care s-au comportat în momentul în care totul a revenit la normal, odată cu întoarcerea vizitatorilor.
Cercetătorii au observat că babuinii măslinii și-au mai potolit comportamentul de dominare atunci când vizitatorii s-au întors.
Studiul, publicat în revista Animals, a constatat că, atunci când vizitatorii s-au întors, bonobo și gorilele au petrecut mai puțin timp singure, iar gorilele au petrecut mai puțin timp odihnindu-se.
Cimpanzeii au mâncat mai mult atunci când grădina zoologică era deschisă
Potrivit oamenilor de știință, este dificil de stabilit dacă experiențele de izolare au fost pozitive, negative sau neutre pentru fiecare animal în parte, dar cimpanzeii și babuinii au părut a fi stimulați în mod special de întoarcerea vizitatorilor.
În mod similar, faptul că bonobo și gorilele au petrecut mai puțin timp singure ar putea fi considerat pozitiv.
Reducerea odihnei la gorilele mai sedentare ar putea sugera, de asemenea, că acestea au fost deranjate de vizitatori, spun cercetătorii.
Interacțiunile primatelor cu vizitatorii sunt complexe
Dr. Samantha Ward, cercetător în domeniul bunăstării animalelor de grădină zoologică la Școala de Științe Animale, Rurale și de Mediu a Universității Nottingham Trent, a declarat: „Primatele sunt unele dintre cele mai avansate specii din punct de vedere cognitiv din grădinile zoologice, iar interacțiunile lor cu vizitatorii sunt complexe.
Interacțiunile dintre oameni și animale, precum și impactul prezenței vizitatorilor grădinilor zoologice sunt considerate cruciale în ceea ce privește bunăstarea animalelor, sugerează experții, potrivit The Guardian.
Cercetările au arătat că diferite specii, și chiar animale individuale, răspund diferit la diferiți oameni.