Din cuprinsul articolului
Ce este anxietatea la câini?
Persoanele care petrec mult timp acasă împreună cu animalele de companie își formează o rutină care poate deveni periculoasă în momentul în care sunt nevoiți să petreacă o mai lungă perioadă departe de locuință. Astfel, momentul în care suntem nevoiți să ne lăsăm câinele singur acasă, provoacă o adevărată dramă.
În momentul respectiv apare anxietatea de separare, un adevărat stres atât pentru animale, cât și pentru stăpân. Ei pot deveni extrem de anxioși și stresul în urma acestei separări se poate traduce prin diferite tipuri de comportament.
Dificultatea vine din faptul că există o gamă largă de factori care pot determina anxietatea de separare la câini, iar cauza principală poate fi greu de identificat.
Unii câini încep să simtă anxietate dacă apare o schimbare bruscă în viața lor, așa cum este mutarea într-o casă nouă, sau într-o familie nouă. Sau, dacă brusc încep să petreacă mult mai puțin timp decât înainte cu proprietarii lor, așa cum se întâmplă când oamenii se întorc la serviciu după o perioadă mai lungă de stat acasă. Chiar si pierderea unui alt animal de companie din familie poate induce anxietate sau sindrom de separare.
Principalele semne la care trebuie să fim atenți sunt următoarele:
- vrea să plece împreună cu tine din casă,
- „plânge” în momentul în care te vede că pleci,
- nu te scapă din privire atunci când ești în casă,
- lipsa somnului sau agitație necontrolată,
- începe să distrugă lucruri prin casă,
- își pierde pofta de mâncare.
Prevenția este mai bună decât tratamentul atunci când vine vorba despre anxietatea de separare. Rutina pe care o creezi ar trebui să includă niște timp în care câinele să fie departe de tine și de orice altcineva care locuiește în aceeași casă.
Atunci când îți lași câinele singur, asigură-te că are un loc liniștit și confortabil unde se poate odihni, cu o jucărie, sau recompensă.
Dacă lași pornit un TV, sau radioul, sau pui niște muzică pe perioada cât ești plecat, poate fi de ajutor în calmarea câinelui tău.
Încearcă să folosești jucării cu hrană sau să ascunzi hrană prin casă, pentru perioada cât ești plecat. Aceasta îi va oferi câinelui tău o activitate, îl va stimula și îi va da ocazia de a-și exprima comportamentele naturale.
Dacă nici aceste sfaturi nu funcționează, asigură-te că iei legătura în primul rând cu medicul veterinar, dacă crezi că există o problemă. Acesta îți poate recomanda un specialist în comportamentul animalelor.