Din cuprinsul articolului
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Germania şi FNPA (Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor) face apel la ANSVA: Dați o șansă reală câinilor permițându-le să fie adoptați fără restricţii!
Orice persoană, fizică sau juridică, are dreptul de a adopta câini din adăposturile publice
Orice persoană, fizică sau juridică, are dreptul de a adopta câini din adăposturile publice, iar fiecărui câine dintr-un adăpost public trebuie să i se respecte dreptul de a fi adoptat și nu eutanasiat.
Or, proiectul de hotărâre a Guvernului limitează acest drept, excluzând ONG-urile care nu dețin un adăpost propriu -adică majoritatea- de la posibilitatea de a adopta câini din adăposturile publice.
Este important de menționat că, în conformitate cu reglementările actuale, nu este obligatorie cazarea câinilor adoptați într-un adăpost, ci pot fi cazaţi în orice locație unde organizația respectivă are posibilități de cazare și îngrijire, inclusiv la sediul propriu, la membrii organizației, voluntari, colaboratori sau în pensiuni canine, până la găsirea unei familii adoptive.
Este inacceptabil ca eutanasierea câinilor să fie prioritară adopției.
„Sterilizarea câinilor cu stăpân este singura modalitate pentru soluţionarea problemei câinilor fără stăpân”
Organizațiile partenere PETA și FNPA salută recunoașterea oficială de către ANSVSA – principala autoritate publică în domeniul bunastării animalelor – a faptului că „sterilizarea câinilor cu stăpân este singura modalitate pentru soluţionarea problemei câinilor fără stăpân” și că este necesară „finanțarea acestei activități prin intermediul autorităților publice, precum primăriile și consiliile județene”.
ANSVSA subliniază, de asemenea, că “protecţia animalelor și în special gestionarea populației canine este un subiect de actualitate în România”.
În acest context, organizațiile oferă autorităților cooperarea și conceptul care a fost dezvoltat.
În câțiva ani, România poate deveni un model pentru tratamentul etic al câinilor dacă actualele adăposturi sunt transformate în centre de sterilizare și adopție. Această opțiune este mai puțin costisitoare pe termen lung – economisind fonduri publice.
PETA: facem un apel comun către ANSVSA
Facem un apel comun către ANSVSA să revizuiască proiectul de modificare a normelor de aplicare a OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Lipsa unor prevederi clare sau eliminarea altora este contrară bunăstării animalelor, astfel că protecţia animalelor rămâne un „subiect de actualitate” în România.
Câinii fără stăpân din România au nevoie de prevederi legale clare – care să reglementeze sterilizarea, adopția și relocarea acestora, precum și supravegherea acestor acţiuni într-un mod care să fie cel mai bun pentru câini și în beneficiul societății românești.
ONG-urile au contribuit semnificativ
O altă reglementare necesară ar fi ca ONG-urile cu un istoric recunoscut de protecție a animalelor, să preia activităţile de gestionare a câinilor fără stăpân.
“Aceste organizații au un interes direct și exclusiv în rezolvarea situației, într-un mod etic, spre deosebire de alte entități cu interes în dezvoltarea unor afaceri. ONG-urile de protecție a animalelor sunt cele care au preluat, aproape în întregime, problema animalelor fără stăpân și, prin eforturi proprii și finanțare proprie, au contribuit semnificativ la îmbunătățirea situației, prin sterilizarea a sute de mii de animale, prin realizarea de adopții, prin programe educaționale, campanii de informare şi prin exemplul propriu”, a declarat Carmen Arsene, Președinte FNPA.
Sistemele de supraveghere video pentru câinii din adăposturi să fie obligatorii
„De asemenea, solicităm ca sistemele de supraveghere video pentru câinii din adăposturi să fie obligatorii și nu opționale.
Înregistrările trebuie să fie accesibile ONG-urilor. Având în vedere situația crudă din multe adăposturi publice pentru animale și adăposturi private finanțate de municipalități pentru gestionarea câinilor fără stăpân, credem că este imperativ ca aceste sisteme să fie instalate.
Abia atunci câinii pot fi protejați eficient – întrucât relele tratamente sunt apoi pedepsite de legislația românească, în condiţiile în care acestea sunt raportate la poliție”, spune Sylvie Bunz, Director de proiecte speciale la PETA Germania.
Gestionarea cât mai corectă și etică a animalelor
Menţionăm că apreciem totodată şi unele prevederi introduse, precum impunerea unor limite de distanță între localitatea de capturare a câinilor și adăpostul în care aceștia sunt plasați (deși considerăm că o distanță de 65 km este încă prea mare și ar trebui reconsiderată), precum și restricționarea comercializării câinilor în mediul online.
Solicităm ANSVSA să reanalizeze aspectele semnalate, precum și întregul proiect, în scopul îmbunătățirii acestuia, astfel încât să protejeze animalele și să conducă la o gestionare cât mai corectă și etică a acestora.
FNPA activează pentru drepturile animalelor în România
De 18 ani, FNPA activează pentru drepturile animalelor în România. Iar de mai bine de 6 ani, FNPA colaborează cu PETA Germania pe domeniul legislativ şi pe monitorizarea respectării normelor de bunăstare a animalelor, în România.
Activitatea PETA în România se mai concentrează, de asemenea, pe îmbunătățirea condițiilor lor de viață a animalelor, câini şi pisici, și a șanselor de a avea o viață frumoasă și adecvată specie.
PETA Germania
PETA Germania își sărbătorește cea de-a 30-a aniversare în 2024. Pentru a marca această ocazie, organizația solicită ca animalele să fie recunoscute ca persoane în fața legii, adică ca având interese demne de protecție, și să li se acorde drepturi fundamentale.
Motto-ul PETA este: Animalele nu există pentru ca noi să facem experimente pe ele, să le mâncăm, să le îmbrăcăm, să le utilizăm în distracţii sau să le exploatăm în orice alt mod.
Organizația militează împotriva specismului – o formă de discriminare în care anumite animale sunt considerate inferioare și devalorizate din cauza speciei lor.