Sari la conținut
Home » Ar trebui să tratăm animalele de companie ca pe niște oameni? Umanizarea poate fi dăunătoare

Ar trebui să tratăm animalele de companie ca pe niște oameni? Umanizarea poate fi dăunătoare

britannica.com

Conferirea de caracteristici și emoții umane animalelor de companie se numește antropomorfism; uneori se numește personificare sau umanizare. Oricum ai spune-o, este un mod de a vorbi despre animalele de companie care este mai frecvent decât oricând în zilele noastre.

Cândva considerate pe scară largă drept proprietate personală, animalele de companie sunt acum înțelese de mulți ca având personalități distincte – unele au chiar și haine de designer, asigurare de sănătate, livrare de mese la domiciliu, lenjerie de pat organică sau (uneori și) milioane de urmăritori sociali.

Animale de companie sau membri ai familiei

„În zilele noastre, animalele de companie sunt considerate ca fiind membri ai familiei”, spune Iram Sharma, DVM și proprietar al PupVine, un site despre câini.

rover.com
rover.com

Dar, ce înseamnă atunci când ne personificăm animalele de companie, când le considerăm „umane”, când le dăm pronume de generozitate umană? Dar modul în care animalele de companie apar în expresiile noastre cotidiene – ce rol le oferă acest lucru în lumea noastră centrată pe om?

rover.com
sursă foto: rover.com

Ne scufundăm în aceste întrebări și considerații legate de creșterea animalelor de companie.

”Personalizarea animalelor de companie în limbajul nostru reflectă modul în care avem tendința de a considera animalele de companie ca fiind membri ai familiei. De asemenea, se leagă de cunoștințele tot mai multe pe care le avem despre animalele de companie, și anume că acestea sunt ființe sensibile, cu sentimente”.

Bineînțeles, modul în care vă referiți la animalul de companie depinde strict de dumneavoastră. „Cred că este perfect în regulă să folosiți „ea” sau „el” pentru animalele de companie, spune autorul Zazie Todd, PhD, un psiholog specializat în comportamentul animalelor de companie. „În parte, aceasta reflectă modul în care tindem să ne gândim la animalele de companie ca la membri ai familiei.

Este în regulă să antropomorfizăm animalele de companie?

A avea o legătură specială cu animalul de companie este un lucru bun pentru dumneavoastră și pentru bunăstarea câinelui sau a pisicii dumneavoastră. Antropomorfizarea animalului tău de companie poate întări legătura dintre om și animal și îți poate crește empatia față de animalul tău de companie și față de alte animale, potrivit unui articol de cercetare din 2021, publicat în revista Animals.

rover.com
rover.com

Oamenii sunt biofilici, ceea ce înseamnă că avem o tendință înnăscută de a ne conecta cu natura, inclusiv cu animalele. Suntem mai predispuși să antropomorfizăm creaturile care arată și se comportă ca oamenii. (Îmi pare rău, păianjenul nu este prea drăguț.) Animalele noastre de companie, în special câinii și pisicile, au adesea comportamente și înfățișări asemănătoare cu cele ale copiilor, chiar și unele expresii faciale. În plus, ce inimă de iubitor de animale nu a fost frântă de o pereche de ochi de cățeluș?

Antropomorfizarea animalului tău de companie vine în mod natural pentru majoritatea părinților de animale de companie. „Cu toate acestea, unii oameni depășesc limita”, spune Sharma. „De aceea, cel mai bine este să fii undeva la mijloc și să faci tot ce poți pentru animalul tău de companie.”

Animalele de companie nu sunt oameni

”Cea mai mare problemă este să crezi că nevoile biologice și fizice ale animalului tău de companie sunt identice cu ale tale – nu este așa”. Cercetătorii subliniază că animalele de companie nu sunt oameni.

Ce este depășirea limitei? Ei bine, cea mai mare problemă este să crezi că nevoile biologice și fizice ale animalului tău de companie sunt identice cu ale tale. Acesta este punctul în care umanizarea poate fi dăunătoare pentru animalele de companie, care, subliniază cercetătorii, nu sunt oameni.

Unele comportamente de antropomorfizare pot provoca daune animalelor de companie, spun cercetătorii. Dar există și excepții în cadrul acestor exemple.

 

O mulțime de oameni își îmbracă animalele de companie, însă, cercetătorii spun că majoritatea animalelor de companie chiar nu au nevoie să poarte haine. În cea mai mare parte, pielea și părul câinelui dumneavoastră oferă protecție, ajută la reglarea temperaturii și oferă percepție senzorială. Cu toate acestea, medicul veterinar vă poate recomanda haine din anumite motive, cum ar fi: un ThunderShirt pentru a reduce anxietatea în timpul furtunilor

Îmbrăcăminte pentru frigul extrem sau pentru un alt motiv de sănătate, cum ar fi un costum post-operator

Un dispozitiv personal de plutire pentru animalele de companie care se află în apă sau în apropierea acesteia

Ghetuțe pentru câinii de sanie pe distanțe lungi, cum ar fi Iditarod, sau pentru câinii din orașele cu substanțe chimice de degivrare sau sare pe trotuarele orașului (așa cum a recomandat odată veterinarul nostru pentru Fiver)

Poșete, cărucioare și accesorii care pot dăuna sănătății câinilor

Unii veterinari pot recomanda un cărucior pentru a ajuta un animal de companie senior cu probleme de mobilitate, dar un animal sănătos riscă să aibă probleme de mobilitate în viitor dacă mișcarea îi este restricționată tot timpul într-un cărucior sau într-o geantă de mână.

Restricția de mișcare apare atunci când oamenii își cară animalele de companie peste tot, forțează așezarea în poală sau le plasează în mod constant în poșete, cărucioare pentru copii etc. Acest lucru poate avea un impact asupra capacității animalului dvs. de companie de a construi și menține oase, articulații și mușchi sănătoși.

Desigur, ne putem gândi cu toții la motive pentru care este necesar un transportor – ne vin în minte cele mai multe tipuri de călătorii. În multe locuri, de exemplu, trebuie să vă țineți animalul de companie în mijloacele de transport în comun (chiar dacă pisica dvs. este mai bine crescută decât ceilalți pasageri). De asemenea, îmi place să văd câini care trăiesc în acele remorci pentru biciclete, dacă vremea permite, bineînțeles.

Alimentația umană nu este benefică pentru animalele noastre de companie

Alimentele nesănătoase, dulciurile și alte produse ultraprocesate, plus unele fructe și legume din dieta umană, nu sunt sigure pentru animalele noastre de companie. Anumite alimente umane pot duce la malnutriție, obezitate, probleme de piele, osteoartrită, probleme ale sistemului imunitar și multe altele. Iar unele sunt toxice și periculoase. Medicul veterinar vă poate recomanda o dietă potrivită pentru vârsta și rasa animalului de companie, precum și pentru orice probleme speciale de sănătate.

Cercetătorii spun, de asemenea, că a crede că ai noștri prieteni necuvântători se comportă în moduri umane ne poate determina să le interpretăm greșit comportamentul animalelor și să răspundem negativ, cum ar fi prin pedepse. De exemplu, ei spun că animalele de companie nu acționează din răutate sau vinovăție.

Pe măsură ce legătura dintre om și animal se adâncește și învățăm mai multe despre animalele noastre de companie, continuăm să descoperim noi modalități de a relaționa și de a avea grijă de animalele noastre de companie. Deși animalele noastre de companie nu sunt oameni, cu cât acordăm mai multă atenție modului în care vorbim și ne tratăm câinii și pisicile, cu atât mai mult creștem în înțelegerea rolurilor lor în viața noastră și a noastră în viața lor, rover.com,