Din cuprinsul articolului
Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției *Dracula Dog Show* din Târgu Mureș, că Federația Chinologică Internațională (FCI) ar putea omologa provizoriu rasa *Ciobănesc Românesc Corb*. Această decizie vine după ce comisia de standarde și comisia științifică din cadrul FCI au emis un raport favorabil.
Omologarea provizorie a unei rase reprezintă un pas esențial pentru recunoașterea internațională a rasei și includerea acesteia în concursurile oficiale. Rasa *Ciobănesc Românesc Corb* este cunoscută pentru calitățile sale de câine de pază și pentru loialitatea și rezistența sa în mediile montane și rurale din România.
Dacă omologarea provizorie va fi confirmată, aceasta va însemna un mare succes pentru chinologia românească și pentru promovarea acestei rase autohtone pe plan internațional.
“În ceea ce priveşte rasa Ciobănesc Românesc Corb, este o rasă ancestrală cu nucleu în Carpaţii Meridionali, în special zona Râşnov, Predeal, Rucăr şi Bran, rasă pe care noi acum 15 ani am omologat-o prima dată la nivel naţional şi am început să investigăm, să măsurăm exemplarele care se aflau în special la stâne (…).
În septembrie are loc şedinţa comitetului general al Federaţiei Internaţionale. Din câte am fost informat, raportul final al comisiei de standarde şi comisiei ştiinţifice este favorabil pentru această rasă şi cred că vom avea o veste frumoasă săptămâna viitoare, în care federaţia să ne anunţe că a fost omologat provizoriu Ciobănescul Românesc Corb. El va putea să primească propuneri de titluri în expoziţiile internaţionale din toată lumea şi, mai mult de atât, va putea participa la concursurile din ringul special, Ringul de Onoare”, a declarat presei preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu.
Ciobănescul Românesc Corb: un câine prin excelenţă utilitar
Ciobănescul Românesc Corb, a arătat preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, este un câine prin excelenţă utilitar, iar pentru omologarea rasei s-a muncit timp de 15 ani.
“Anul acesta am finalizat dosarul de omologare provizorie la Federaţia Internaţională. Am invitat la Timişoara, în mai, anul acesta, cele două comisii ale Federaţiei Internaţionale, respectiv comisia de standarde şi comisia ştiinţifică.
Noi am avut un număr de 70 de câini prezenţi la această vizionare (…). Comisia de standarde ştiinţifice ne-a cerut, în afară de standarde şi de alte probe legate de caracter sau de temperamentul acestei rase, ne-au cerut examene de displazie coxofemurală, ne-au cerut examene de teste ADN, de filiaţie şi, bineînţeles, ne-au cerut nişte teste privind comportamentul acestor câini faţă de om.
Noi am îndeplinit aceste solicitări. Trebuie să spun că au costat foarte mult aceste lucruri, pentru că la cel puţin 50 de câini a trebuit să facem teste de displazie, bani pe care i-a suportat în întregime Asociaţia Chinologică Română”, a spus Ştefănescu.
Un reper naţional de o importanţă covârşitoare
Pentru Asociaţia Chinologică Română, a arătat acesta, omologarea raselor naţionale este “un reper naţional de o importanţă covârşitoare”, întrucât urmăreşte salvarea raselor româneşti, astfel încât acestea să nu se piardă şi să intre în patrimoniul mondial al animalelor domestice.
“Trebuie să vă spun că noi am finalizat omologarea provizorie pentru primele două rase naţionale, în anul 2005, respectiv Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic, iar în 2009 a fost Ciobănescul Românesc de Bucovina.
În 2015, la Milano au fost recunoscute definitiv Mioriticul şi Carpatinul şi, în 2019, la Shanghai, a fost recunoscut definitiv Ciobănescul românesc de Bucovina.
După recunoaşterea provizorie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani după care noi putem să ne adresăm din nou Federaţie pentru omologarea definitivă alte dosare, vedem ce s-a întâmplat în această perioadă de 10 ani, mai facem nişte teste ş.a.m.d. (…)
La grupa pentru care noi am cerut încadrarea pentru Ciobănescul Românesc Corb, respectiv grupa a II-a, am convingerea şi simt că săptămâna viitoare vom avea această veste frumoasă pentru România, pentru pasionaţii de câini din România şi, de ce nu, pentru animalele domestice selecţionate în această ţară”, a conchis Cristian Ştefănescu.