Din cuprinsul articolului
Asociația ”Prietenii Pisicilor” din Oradea, este în impas! Înființată în anul 2010, Asociația ”Prietenii Pisicilor” este singura organizație din Oradea care se îngrijește ca pisicile abandonate sau pierdute să aibă un adăpost sau chiar un nou stăpân. Momentan însă, asociația se găsește într-un impas pe care încearcă să-l soluționeze.
Asociația ”Prietenii Pisicilor”, singurul adăpost dedicat felinelor fără stăpân din Oradea, este în pericol să devină o amintire.
Înfiinţat în urmă cu mai bine de un deceniu, singurul adăpost dedicat felinelor fără stăpân din Oradea, ”Prietenii Pisicilor”, este în pericol să devină o amintire. Până la 1 martie, pisicuţele trebuie să plece din casa în care stau cu chirie, iar voluntarii care le îngrijesc caută soluţii, apelând și la bunăvoinţa altor orădeni, relatează ancheta Bihoreanului.
Buna organizare a asociației și bunele intenții, care se concretizează printr-o imagine mai bună a orașului, se confruntă însă cu greutățile financiare, materiale și logistice.
Asociația ”Prietenii Pisicilor”, organizație non-profit, a fost înființată în 22 aprilie 2010. Asociația are o pagină de Facebook activă și un web-site modern.
Asociația are o pagină Facebook deosebit de activă și chiar un web-site modern. Pe web-site asociația se prezintă:
”Asociatia Prietenii Pisicilor din Oradea a fost infiintata in 22 aprilie 2010. Este o organizatie non-profit, formata exclusiv din voluntari, al carei scop principal este salvarea pisicilor comunitare abandonate, ingrijirea lor si gasirea unui camin permanent pentru acestea”.
Asociatia isi propune sa ofere adapost temporar unui numar de maxim 40 de pisici comunitare sau abandonate, gasite in Oradea; Din acauza spatiului limitat membrii incearca sa gaseasca familii iubitoare pisicilor aflate in grija asociatiei, dispuse sa le adopte si sa le ofere un camin permanent;
„Suntem câţiva oameni care, înainte sau după job, mergem la pisicuţe”, spune Linda, un voluntar. Activitatea necesită însă o activitate permanentă: zilnic, în adăpost trebuie făcută curăţenie, iar felinele, adunate de pe străzi sau din casele în care au rămas singure după ce stăpânii lor au murit, trebuie hrănite.
Spațiul limitat este deja supra-aglomerat
În momentul de față, adăpostul funcţionează încă într-o casă închiriată în Oradea, a cărei adresă n-a fost deconspirată niciodată. „Nu am vrut să ne trezim cu pisici aruncate peste gard, pentru că avem o capacitate limitată”, spune femeia. În prezent, în casă trăiesc 58 de feline, iar dacă ar fi mai multe, ar fi prea înghesuite. „Scopul este să le asigurăm o viaţă bună, nu să le ţinem una peste alta”, spun voluntarii.
Adăpostul pisicuțelor este acum în impas. Până pe 1 martie asociația trebuie să se mute. S-a dat însă alarma, deoarece, adăpostul pisicilor este acum într-un impas: până pe 1 martie, asociația trebuie să se mute, proprietarul având alte planuri cu imobilul. „Avem nevoie de o altă casă şi trebuie să fie în Oradea, pentru că noi aici locuim”, explică un voluntar.
Entuziasmul voluntarilor a mers dincolo de limitele obișnuite. Încercând să să nu mai rişte pe viitor evacuarea, voluntarii au un plan măreţ: să cumpere propria casă.
Voluntarii doresc să contracteze un credit pentru casa nouă și să plătească ratele împreună. Au lansat și o strângere de fonduri pe pagina de facebook.
„Unul dintre noi va lua un credit, iar împreună vom plăti ratele. Când casa va fi achitată, o donăm asociaţiei”, spune voluntarul Linda. Bineînțeles, condiția principală este ca ratele să fie mereu plătite la timp.