Din cuprinsul articolului
Atenție, anumite zgomotele din gospodărie pot fi stresante pentru câinele tău. Cercetătorii de la Universitatea din California – Davis, au descoperit că este posibil ca oamenii să nu sesizeze faptul că câinele lor este stresat atunci când este expus la zgomote obișnuite din casă.
Deși se știe faptul că zgomotele puternice și bruște, cum ar fi focurile de artificii sau furtunile, declanșează în mod obișnuit anxietatea câinelui, un nou studiu a descoperit că și zgomotele obișnuite, cum ar fi aspiratorul sau cuptorul cu microunde, pot fi un factor declanșator. Studiul a fost publicat în Frontiers in Veterinary Science.
Zgomotele de înaltă frecvență pot cauza anxietate câinelui
Anumite zgomotele din gospodărie pot fi stresante pentru câinele tău. Cercetarea a constatat că zgomotele de înaltă frecvență, intermitente, cum ar fi avertizarea bateriei unui detector de fum, au mai multe șanse să provoace anxietate la un câine, decât zgomotele de joasă frecvență, continue.
„Știm că există o mulțime de câini care au sensibilitate la zgomote, dar subestimăm frica lor față de zgomote pe care le considerăm normale, deoarece mulți proprietari de câini nu pot citi limbajul corpului”, a declarat autorul principal Emma Grigg, cercetător asociat și conferențiar la Școala de Medicină Veterinară UC Davis.
Semnele de anxietate la câini
Unele semne comune ale anxietății unui câine includ încremenirea, tremuratul sau retragerea, dar proprietarii pot fi mai puțin capabili să identifice semnele de frică sau anxietate atunci când comportamentele sunt mai subtile.
De exemplu, câinii stresați pot gâfâi, își pot linge buzele, își pot întoarce capul sau chiar își pot rigidiza corpul. Uneori, urechile lor se vor întoarce pe spate sau capul lor se va coborâ sub umeri. Grigg sugerează ca proprietarii să se informeze mai bine cu privire la comportamentele legate de anxietatea dezvoltată de câini.
Cercetătorii au efectuat un sondaj în rândul a 386 de proprietari de câini cu privire la reacțiile câinilor lor la sunetele din casă și au examinat comportamentele înregistrate ale câinilor și reacțiile oamenilor din 62 de videoclipuri disponibile online. Studiul a constatat că proprietarii nu numai că au subestimat frica câinilor lor, dar majoritatea oamenilor din videoclipuri au răspuns mai degrabă cu amuzament decât cu îngrijorare față de bunăstarea câinelui lor.
„Există o neconcordanță între percepția proprietarilor cu privire la frica și cantitatea de comportament de frică prezentă în realitate. Unii reacționează mai degrabă cu amuzament decât cu îngrijorare”, a declarat Grigg.
„Sperăm că acest studiu îi determină pe oameni să se gândească la sursele de sunet care ar putea cauza stresul câinelui lor, astfel încât să poată lua măsuri pentru a minimiza expunerea câinelui lor la acestea.”
Unele sunete sunt dureroase pentru câini
Grigg a spus că, deoarece câinii au o gamă mai largă de auz, unele zgomote ar putea fi, de asemenea, potențial dureroase pentru urechile unui câine, cum ar fi sunetele foarte puternice sau de înaltă frecvență. Ea a spus că reducerea la minimum a expunerii poate fi la fel de simplă ca și schimbarea mai frecventă a bateriilor detectoarelor de fum sau scoaterea câinelui dintr-o cameră în care ar putea apărea zgomote puternice.
„Câinii folosesc limbajul corpului mult mai mult decât vocalizarea și trebuie să fim conștienți de acest lucru”, a spus Grigg. „Îi hrănim, îi adăpostim, îi iubim și avem obligația de a răspunde mai bine la anxietatea lor.”