Din cuprinsul articolului
Accesul animăluțelor în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun ar putea fi posibil în curând, întrucât un proiect de lege al cărui inițiator este fostul ministru de Interne, Marcel Vela, prevede ca pisicile și câinii de companie să aibă acces atât în mijloacele de transport în comun, cât și în instituțiile publice.
Acest proiect de lege a fost depus în Parlament, la Senat de către șase parlamentari de la PNL, iar acesta aduce modificări Legii 205/2004 privind protecția animalelor, prin introducerea a două articole noi, astfel că este permis accesul animalelor de companie, câini și pisici, indiferent de talie și de rasă, în instituțiile publice, (…) dacă acestea sunt însoțite de un adult.
Totodată, este permis accesul în mijloacele de transport în comun cu animale de companie atâta timp cât nu pun în pericol siguranța călătorilor.
Inițatorii acestui proiect de lege sunt parlamentarii PNL Marcel Vela, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria – Gabriela Horga, George Șișcu și George – Cristian Tuță, cărora Marcel Vela a ținut să le mulțumească public pentru că sunt inițiatorii acestui pas important spre normalitate și spre o lume mai bună.
Acesta a postat anunțul joi, 3 noiembrie, argumentând de ce este necesară această modificare a Legii 205/2004. Vela consideră această inițiativă „Un pas mic pentru România, un pas mare pentru animale!”.
Mesaj postat pe platforma de socializare începe cu un citat din Mark Twain care afirmă că „Cine nu a iubit animalele, înseamnă că a trăit degeaba” și, totodată, începe prin a felicita sufletele curate ale românilor și a le mulțumi tuturor celor care cresc, adoptă și îngrijesc animale!
Senatorul menționează că cei care aleg să viețuiască împreună cu sufletele nobile și sincere ale animalelor, sunt oamenii buni, cu inimă mare, cei care le iubesc și le tratează ca pe niste adevărați membri de familie.
„Animalele de companie, educate și cuminți, sunt acele ființe care sunt capabile de cea mai pură dragoste, chiar dacă nu o pot exprima în cuvinte.
Pentru că și ele așteaptă de la noi puritate, iubire și atașament, suferă enorm atunci când sunt lăsate singure în case, așteptând triste și sechestrate revederea cu stăpânii lor, oamenii care le sunt esența propriului destin”, a scris Marcel Vela pe Facebook.
Fostul ministru de Interne crede că oamenii sunt datori moral și uman, măcar pentru dragostea infinită pe care o oferă animalele, de a le respecta cele cinci drepturi…(1) de a nu suferi de foame și de sete, (2) de a fi ferite de disconfort, (3) de a nu suferi dureri, leziuni si boli, (4) de a manifesta un comportament firesc și (5) de a nu suferi de frică sau de stres.
„Credem că este timpul ca și România să intre în rândul statelor civilizate și din acest punct de vedere, din respect pentru animale si stăpânii lor, evident respectându-se regulile de igienă sanitar-veterinară, cât și drepturile și siguranța tuturor celorlați oameni.
Pe lângă a le asigura un confort acestor animale, trebuie să rezolvăm de multe ori și o necesitate. Întâlnim o altă situație în viața reală, atunci când stăpânul nu are autoturism personal iar animalul are nevoie de o urgență medicală. Practic, este imposibil să urce cu el intr-un taxi sau un mijloc de transport în comun, deși animalul este vaccinat, cipat, curat și cuminte”, a continuat senatorul.
Marcel Vela mai precizează că în multe alte state, accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis aproape peste tot. În Spania și Germania există boluri cu apă inclusiv pe străzi, animalele având voie chiar în magazine, restaurante și instituții.
„Totodată, confortul animalelor și respectul stapânilor sunt lucruri respectate și în alte țări, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția.
Au fost multe inițiative lăudabile la nivel de administratii publice locale și județene, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean Ilfov, motiv pentru care îl felicit pe președintele Hubert Thuma, dar cu o floare nu se face primăvara. Clar este nevoie de o nouă reglementare, motiv pentru care un proiect de lege în acest sens se impunea în mod firesc.
Așadar, alături de prietenii și colegii mei, cărora le mulțumesc public pentru că suntem inițiatorii acestui pas important, Gheorghe PECINGINĂ, Raluca TURCAN, Maria – Gabriela HORGA, George ȘIŞCU și George – Cristian TUȚĂ, am depus împreună proiectul de lege pentru a intra în normalitate și pentru a face o LUME MAI BUNĂ!”, a adăugat senatorul în mesajul postat pe platforma de socializare.
Astfel că, dacă va fi adoptat, proiectul prevede accesul animăluțelor în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…