Atenție la AȘTEPTĂRILE EXAGERATE! Putem să obligăm câinele să facă ceva ce nu dorește? Ei bine, nu. Deținătorii de câini au, de obicei, mari pretenții, așteptări pe care câinele trebuie să le îndeplinească în totalitate, dacă nu, riscă să fie respins, chiar abandonat.Aşteptăm de la câinele familiei un anumit tip de comportament şi, cum acest comportament este împotriva naturii pentru el, animalul nu-l poate avea întotdeauna. Noi îi oferim diverse reguli de viaţă, în funcţie de dispoziţiile noastre, de stările noastre de spirit şi de programul nostru, şi îi cerem să se adapteze!În acest sens, specialiștii au oferit câteva exemple clare și încearcă să convingă oamenii să lase un pic garda jos, cel puțin cu animalele de companie.
- Când oamenii adoptă sau cumpără un animal de companie au mari așteptări de la câinele lor. Aceștia trebuie neapărat să răspundă unor criterii de rasă cu trăsături morfologice ce duc uneori la probleme de sănătate (probleme respiratorii la buldog, spre jietmplu) şi comportamentale, care nu mai sunt armonizate cu viaţa lui.
- Erectul modei: unii își doresc un animal cum au văzut într-un film la cinema sau la televizor. Nu alegem un câine pentru ochii lui albaştri, pentru culoarea blănii, pentru pata din jurul ochiului sau pentru că seamănă cu o jucărie de pluş. Niciodată nu trebuie să cumpăraţi un câine pentru unul dintre aceste motive, este o greşeală fatală şi plină de consecinţe pentru viitorul animalului. Alegem un câine în funcție de capacitatea lui de a se adapta la viața pe care i-o propunem.
- Animalul trebuie să învețe rapid să ceară afară. Răbdarea stăpânului până când prietenul lui blănos învață acest lucru este redusă, în medie două luni. Timpul în care un copil învață să facă la oliță poate fi mai scurt sau mai lung, și același lucru se petrece și la prietenii noștri necuvântători.
- Trebuie să aibă același ritm biologic ca noi, oamenii, cu diferențe de program între timpul săptămânii. Unii proprietari de animale au ritmuri foarte diferite în funcție de programul de muncă, și ne putem imagina că pentru anumiți câini nu este ușor să se adapteze ușor, căci orele de masă și de ieșire sunt variate.
- Dorim să ne putem mângâia, duce în brațe, pupa câinele. Dar oare avem un animal care apreciază și acceptă aceste contacte? Putem să-l obligăm să facă ceva ce nu dorește?
- Trebuie să fie ascultător imediat și tot timpul. Un câine este o ființă vie, nu putem fi siguri de comportamentul lui
- Specialiștii spun că unii oameni se așteaptă ca tovarășul lor să fie recunoscător față de membrii familiei. Uite o așteptare umană, oare cum își poate exprima recunoștința câinele? El are o legătură de încredere cu voi, dar, trebuie să știți,, că are o datorie față de voi.
- Trebuie să înțeleagă în totalitate tot ce i se spunesau ce se așteaptă de la el fără ca noi să facem efortul să înțelegem ce ne comunică, fără sa deținem cel mai bun mod de a-i arăta deprinderile.
- Trebuie să fie prietenos cu toate animalele, inclusiv cu prăzile potențiale.
- Trebuie să fie reticienți cu necunoscuții, dar nu cu prietenii. Un câine trebuie să fie prietenos cu oamenii, dacă aveți nevoie de protecție cumpărați-vă o alarmă.
- Și încă un aspect foarte important: oamenii își obligă animalele de companie să mănânce ce vor ei, fără să țină cont și de preferințele lui. Mulți câini refuză vehement să mănânce crochetele oferite, dar dacă le pregătim o porție de mâncare gătită, stabilită cu veterinarul, își recapătă instant pofta de mâncare, vor fi ma puțin anxioși și vor fi mult mai veseli. Crochetele sunt foarte comode pentru oameni, dar pentru starea de bine a animalelor trebuie trebuie să revenim la mâncarea gătită, de ce nu? Așadar, cățeii preferă să mănânce hrană călduță.