Din cuprinsul articolului
Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului Sibiu a lansat alerta epidemiologica pentru boala Lyme, numita si borelioza, care apare in urma intepaturilor de capuse.Potrivit unui comunicat al institutiei alerta a fost lansata din cauza faptului ca schimbarile climatice din anul 2015 (n.r. – temperaturi si precipitatii) au determinat o crestere exploziva a numarului de persoane care s-au prezentat la spital cu intepaturi de capuse.Astfel, anul trecut 1.713 persoane au fost inregistrate, fata de 985 in 2014. DSP Sibiu mai precizeaza ca, totodata, a avut loc si o crestere a numarului de cazuri de boala Lyme – 63 in anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – ceea ce inseamna o expunere recenta, fata de numai 44 in anul 2014, cu 20 de stadiul I.DSP Sibiu subliniaza faptul ca aplicarea corecta a masurilor preventive vizate de alerta poate reduce numarul cazurilor de stadiul I, asa cum s-a intamplat in perioada 2012-2014, dar si numarul total de cazuri.”Un prim pas al acestei alerte a constat in solicitarea de sprijin tuturor institutiilor din judet implicate in supravegherea, controlul si prevenirea boreliozei, cat si in reducerea populatiei de capuse. Avand in vedere faptul ca si in anul 2015 copiii din grupa de varsta 5-9 ani se numara printre grupele de varsta cele mai afectate de boala Lyme la nivel judetean, DSP Sibiu considera drept o prioritate promovarea in randul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea intepaturilor de capuse, solicitand in acest sens si sprijinul unitatilor de invatamant, prin realizarea unor ore de educatie sanitara pe aceasta tema la elevii din ciclul primar”, arata reprezententantii Directiei sibiene de Sanatate Publica..DSP Sibiu sugereaza utilizarea brosurilor cu titlul „De ce trebuie sa fiu atent la capuse?”, distribuite catre scoli in 2013 si 2015.Cele mai expuse categorii ale populatiei la intepaturile de capuse sunt lucratorii in aer liber (silvicultori, agricultori, lucratori la cai ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucratori la inaltime, lucratori in amenajarea spatiilor verzi, in administratia parcurilor sau padurilor, constructori, topografi, gradinari, precum si alte categorii), care impreuna cu angajatorii, au obligatia de a aplica toate masurile preventive. Insa, capusele sunt la fel de periculoase si pentru animale!Cum feresti un caine de capuse?Obisnuieste-te sa-i verifici blana, după fiecare plimbare afara! Recomandat este sa faci acest lucru cu manusi de plastic pentru a evita sa intri in contact cu orice fluid provenit de la vreo capusa care poate transmite boli. Daca respecti aceasta rutina care poate dura doar cateva minute, elimini in mare parte riscul de imbolnavire, cu atat mai mult cu cat, in general unei capuse iii sunt necesare doua zile pentru a infesta patrupedul.
Mangaie corpul cainelui, iar, daca simti ceva ca un bob de piper (sau mazare), la nivelul pielii, investigheaza maiatent! Pentru inceput da la o parte firele de par si incearca vezi direct pielea. Capusele pot ataca oriunde, dar obisnuiesc sa se prinda de urechi, gat, picioarele din fata sau piept. De aceea, aceste locuri este bine sa le inspectezi mai mult timp si obligatoriu zilnic.La o prima vedere, un semn ca ar exista o capusa infipta in pielea patrupedului ar fi un punct gri, care in cele din urma va creste in dimensiune si va avea aspectul unui neg.Daca ai un caine cu blana lunga, vei avea mai multa treaba. Dar, poti sa verifici animalul de capuse atunci cand il perii. Cu ajutorul pieptanului, poti da mai usor firele de par la o parte si poti inspecta cu atentie pielea.
Capusa este o arahnida precum scorpionul, paianjenul sau acarienii. Ea poate fi prezentă in spatii verzi, paduri, parcuri urbane sau chiar in curtile noastre, obisnuind sa stea pe firele de iarba, de unde se transfera direct pe corpul victimelor. Capusele nu sunt foarte mobile, dar se bazeaza pe trecerea animalelor sau a oamenilor prin iarba, iar odata prinse de piele au asigurate atat transportul, cat si hrana.Nu este foarte greu de identificat o capusa, trebuie sa te uiti dupa „o insecta” cu opt picioare, care in prima faza este mica precum o samanta de susan, iar dupa ce se hraneste cu sange se umfla cat un bob de mazare! Poate fi de culoare maro, neagra, cafenie sau rosie.
Cât de bine cunoști limbajul pisicilor? Află ce încearcă să îți spună blănoșii prin poziția…
Toți cei care avem pisici știm că sunt creaturi exigente, dar și pretențioase. Și e…
Hrana este unul dintre cei mai importanți factori din viața unui câine. Îi dă energie,…
Vești bune pentru iubitorii de animale! De la 1 noiembrie, Veranda Mall a deschis ușile…
Câinii iubesc necondiționat și cel mai adesea își exprimă dragostea în următoarele zece moduri. Câinii…
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…