Din cuprinsul articolului
Atenție! Râia, INAMICUL câinilor și al proprietarilor. Netratată, poate conduce la moartea animalului!După ce o iubitoare de animale ne-a rugat să o ajutăm cu o informație legata de o iritație urată apărută pe pielea de pe abdomenul patrupedului său, care s-a extins ulterior și pe picior, am luat legătura cu un medic veterinar.Văzând fotografia transmisă de stăpâna câinelui la redacției, el a spus că trebuie să meargă urgent la un cabinet veterinar pentru investigații, deoarece este suspect de râie, o boala de piele provocata de acarieni, foarte contagioasă, care afectează, din păcate, multe animale.
Cum am spus și mai sus, râia sau scabia, este o boala parazitara, foarte contagioasa determinata de parazitismul acarienilor la nivelul pielii animalului, la suprafața sau în profunzimea pielii, producând leziuni ale pielii.Cum se transmite râia la câine? Simplu, de la un animal bolnav la unul sănatos, dar la fel de bine poate fi contactata din mediu: iarba, cotet, adapost etc, rezistenta in mediu a acarienilor raiei fiind in jur de 15 zile, in conditii propice, temperaturi sub 10 grade Celsius si umiditate crescuta, acestia putand rezista pana la 4 saptamani.Potrivit www.pet-stuff.ro, simptomele apar dupa o perioada de incubatie de 14 – 21 de zile, boala manifestandu-se prin prurit (scarpinat excesiv, pana cand ajung chiar sa isi produca rani, se automutileaza), cruste (coji) – initial pe cap, bot, in jurul ochilor, pe torace si abdomen, urmata de generalizarea pe intregul corp, zone depilate (zone fara par sau cu par rar) si cahexie – animalele nu mai mananca, slabesc foarte repede, si intr-un final pot muri!
Cum se trateaza? În urma unor analize, medicul veterinar stabilește tratamentul pentru a preveni infectarea leziunilor, produse prin scărpinat datorita pruritului intens.
Durata tratamentului diferă de la individ la individ, în funcție de gradul de infestare, de statutul imunitar al animalului, starea de întreținere a animalului.
Da, raia este o boala contagioasa cu transmitere de la cainele purtator la cel sanatos, prin crustele care cad in momentul gratajului (cand se scarpina), prin contact direct, prin folosirea saltelelor, adaposturilor, cotetelor in care au locuit caini infestati cu raie.Transmiterea la om este posibila in cazul raiei sarcoptice, pe care omul o poate contacta de la caini, vaci sau capre.
Stapanii fac frecvent greșeli pentru că nu inteleg gravitatea acestor afectiuni. Acestia ajung în cabinetul veterinar cu animalele destul de tarziu, cand acestea sunt deja slabite, si cu multe leziuni, cu diferite tratamente aplicate, pe care le-au folosit diferite cunostinte, vecini etc si care se gandesc ei ca poate se potrivesc si in cazul animalului lor.
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…
V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…
Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…