Din cuprinsul articolului
Agenția Națională de Siguranță Sanitară din Franța (Anses) ne reamintește că utilizarea medicamentelor pentru oameni în cazul animalelor de companie trebuie să se facă în mod obligatoriu sub supravegherea unui medic veterinar, în caz contrar viața animalului putând fi pusă în pericol.
Poate fi tratat animalul de companie cu medicamente utilizate în mod obișnuit de către oameni? Dacă sunteți tentat să vă tratați câinele sau pisica cu produsele din dulapul dumneavoastră de medicamente, trebuie neapărat să vă abțineți de la acest lucru, altfel viața animalului dumneavoastră de companie poate fi pusă în pericol.
Medicamentele destinate oamenilor nu sunt, în general, adaptate la greutatea animalelor de companie. Prin urmare, acestea pot deveni cu ușurință periculoase în caz de supradozaj. „Dar chiar dacă doza de medicament este adaptată la dimensiunea animalului, riscul de intoxicație există în continuare, notează Agenția Națională pentru Siguranța Sanitară (Anses) într-un document publicat la 20 februarie 2023 pe site-ul său. Într-adevăr, animalele nu au același metabolism ca noi și pot avea dificultăți în eliminarea anumitor medicamente.
Paracetamolul, un analgezic bine cunoscut, este un exemplu perfect de compus chimic care poate fi dăunător pentru animalele de companie. Pisicile nu au enzima necesară pentru a descompune paracetamolul, în timp ce câinii și alte animale de companie au foarte puține”, explică sciencesetavenir.fr.
Prin urmare, ingredientul activ se acumulează în sânge, ceea ce duce la efecte nedorite, afectând sistemul sanguin, ficatul sau rinichii, în funcție de specie. Chiar și o doză mică poate fi fatală, în special la pisici
Și medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, pot provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate la animalele de companie dacă sunt ingerate. „Tulburări digestive, renale și neurologice, care pot duce la comă și moarte” se numără printre efectele adverse enumerate de Anses. Agenția menționează, de asemenea, cazuri de intoxicație cu anxiolitice și antidepresive.
În caz de ingestie accidentală, trebuie contactat imediat un medic veterinar sau un centru de control toxicologic corespunzător.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…