Din cuprinsul articolului
Pe 2 septembrie 2024, pompierii din Iași au fost solicitați la o intervenție dificilă în comuna Ciurea, după ce un câine din rasa Malamut de Alaska, pe nume Atlas, a căzut într-o fântână. Stăpânul câinelui, Andrei Marchidan, un tânăr de 20 de ani, a încercat inițial să-și salveze animalul de companie, însă, în cele din urmă, a realizat că eforturile sale nu vor fi suficiente și a apelat la ajutorul pompierilor printr-un apel de urgență la 112.
„Luni, în jurul orei 13:00, mi-am dat seama că animalul meu de companie, un Malamut de Alaska, pe nume Atlas, este de negăsit. Am auzit urletele lui deodată, din fântâna din curte. Speriat, imediat m-am dus să văd ce se întâmplă, câinele căzuse în fântână, deși ea e acoperită cu un capac de lemn, nu știu ce o fi căutat acolo. A
Am încercat să văd dacă pot să îl scot, dar mi-am dat seama că nu am cum. La 13:23 am sunat la 112 și am solicitat intervenția unui echipaj de pompieri de urgență”, povestește Andrei Alexandru Marchidan, stăpânul câinelui, pentru presa locală.
Din păcate, pompierii nu au reușit să salveze cățelul, care a murit înecat înainte de a putea fi scos din fântână. Pierderea câinelui, în vârstă de doar 8 luni, a lăsat stăpânul profund afectat și revoltat de modul în care a decurs intervenția. Andrei a depus o reclamație împotriva pompierilor, nemulțumit de reacția și eficiența acestora.
„La fața locului au ajuns două echipaje de pompieri pentru a vedea ce se întâmplă. Câinele încă era în viață, dar se chinuia să rămână la suprafață și lătra.
Pompierii mi-au spus că nu au cum să coboare după el, în fântână, și au început să caute metode ca să îl salveze. Căutau prin jurul casei niște sfoară și câteva scânduri ca să improvizeze ceva.
Fântâna are undeva la 10 metri adâncime. Mi se pare incredibil, deoarece au venit cu două echipaje și nu aveau cum să îl salveze. Le-am zis că, dacă le este frică să coboare după el, cobor eu, nu am probleme. Însă, după câteva minute, Atlas nu a mai lătrat și s-a înecat.
Pompierii mi-au spus că nu au cum să îl ridice, deoarece trupul său este la fundul fântânii și, după o oră, au plecat. A venit un vecin și cu o sfoară a reușit să îl ridice din fântână. Sunt foarte supărat, am făcut și o sesizare la ISU Iași pentru modul cum au intervenit”, a mai spus Andrei Marchidan pentru sursa citată.
Atlas era mai mult decât un simplu animal de companie pentru Andrei, legătura emoțională dintre cei doi fiind evidentă. Într-un episod anterior, în martie 2024, cățelul a fost implicat într-o altă situație controversată, când un scandal s-a iscat într-un tramvai al Companiei de Transport Public din Iași, după ce un bărbat a fost deranjat de prezența lui Atlas în mijlocul de transport.
Această întâmplare tragică scoate în evidență nu doar suferința provocată de pierderea unui animal de companie, dar și frustrările legate de intervențiile de urgență, stârnind discuții despre capacitatea și modul de operare al echipelor de salvare în astfel de situații delicate.
Inspectorul șef a explicat că pompierii de la ISU au de respectat un anumit regulament la intervenții, astfel că nu au putut coborî în fântână pentru a salva animalul. Astfel, dacă există riscul ca viața pompierului ce intervine să fie pusă în pericol, atunci, salvatorul nu are voie să ia acțiune. Pompierii pot interveni doar când este sigur, pentru a nu mări numărul de victime, iar intervenția să se transforme într-o tragedie.
„Există o regulă de bază pentru pompieri, siguranța salvatorului este prioritară. Deci, în astfel de cazuri, nu trebuie să riscăm viața unui pompier și să mărim numărul de victime.
Există diferite metode pentru a interveni în astfel de situații, iar pompierii se pot folosi de orice mijloace pentru a salva victima, dar să nu se pună în pericol.
De exemplu, când se întâmplă incidente la firele de înaltă tensiune, la căile ferate, pompierii nu intervin decât după ce au confirmarea că electricitatea a fost oprită. Este același principiu și în cazul de față, nu-și riscă nimeni viața ca să devină erou”, a transmis Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…