Lumea animalelor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară propune scoaterea din farmaciile de profil a soluțiilor de deparazitare pentru animale, după ce zeci de copii au ajuns la spital

Zeci de copii au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost spălați cu soluții de deparazitare destinate animalelor, situație alarmantă care a determinat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să ia măsuri urgente.

Trei fetițe din Bacău și Suceava, cu vârste între 2 și 9 ani, sunt internate în secția de toxicologie a Spitalului de Copii din Iași, iar două dintre ele au fost în stare gravă la terapie intensivă.

Alina Belu, manager spitalul de copii din Iași, pentru Știrile ProTV: „Este o situație dramatică, având în vedere că avem în istoricul spitalului și cazuri de deces. Sunt extrem de toxice. Părinții merg pe ideea că dacă au administrat animalelor și sunt ok, este ok și pentru copii.”

ANSVSA: soluțiile de deparazitare să fie eliberate pe bază de rețetă

Pentru a preveni astfel de incidente în viitor, ANSVSA propune schimbarea legislației astfel încât soluțiile veterinare de deparazitare pentru animale, precum oi, vaci și capre, să nu mai fie disponibile fără rețetă în farmaciile veterinare.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Prin acest proiect, tot ceea ce înseamnă substanțele antiparazitare de tip concentrat, autorizate pentru animale se vor putea comercializa doar din depozitele specializate, iar cei care vor să achiziționeze vor putea doar în baza unei note de comandă semnată de un medic veterinar”.

Proiectul de lege a fost transmis deja Ministerului Economiei și va fi comunicat Comisiei Europene, urmând ca, după acest proces, ordinul să fie publicat în Monitorul Oficial.

Eusebiu Condurachi, medic veterinar: „Vorbim de medicament cu uz strict veterinar, cu specii țintă. Animalele mari de fermă, ele au fost testate, se cunosc reacții adverse și la animale, dar organismele nu funcționează la fel. Nu au fost testate pe oameni”.

Surse din anchetă spun că în cazul de la Bacău, mama a folosit o substanță cumpărată acum doi ani de o vecină.

În schimb, la Suceava, părinții fetiței de doi ani au luat chiar ei produsul din farmacie. În ambele situații, polițiștii au deschis dosare penale de vătămare corporală din culpă.

Deocamdată, Protecția Copilului nu a dispus preluarea copilelor.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

5 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

6 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

7 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

8 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

9 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

10 ore ago

Parteneri