Sanatate & Dresaj

Aveți un câine care se sperie tot timpul de străini? Încercați aceste metode pentru a reduce stresul

Mulți câini pot prezenta un limbaj corporal conflictual la întâlnirea cu persoane necunoscute la plimbare, acasă și în public. Este important să ne protejăm câinii de experiențele copleșitoare și să luăm măsuri pentru a-i ajuta să se simtă mai relaxați și mai în siguranță atunci când sunt în preajma oamenilor noi.

Mulți câini care se tem de oamenii noi se află în conflict. Pe de o parte, ei pot fi curioși în legătură cu persoana nouă și pot dori să interacționeze, dar, în același timp, pot considera experiența prea copleșitoare sau se pot speria de ceva ce face această persoană nouă.

Acest lucru duce la „dansul evitării apropierii”, în care vedem un câine care se apropie de o persoană nouă, dar apoi se retrage imediat ce persoana face contact vizual cu câinele sau face vreo mișcare bruscă.

Mulți câini se tem de oamenii noi

Ținând cont de toate cele de mai sus, este important să prevenim, să gestionăm și să tratăm frica și agresivitatea induse de străini pe cât posibil. Este bine să fii proactiv în această privință și să cauți ajutor. În cele ce urmează sunt câteva sfaturi.

1. Învățați să vă citiți câinele ca un profesionist

Atunci când aveți de-a face cu câini care se luptă să fie în preajma străinilor, este important să le citiți limbajul corpului pentru a preveni ca aceștia să ajungă să se simtă copleșiți în preajma oamenilor noi. Reacțiile obișnuite ale câinilor la oamenii noi pot implica unele elemente împrumutate din reacțiile de fugă, luptă sau îngheț ale câinelui.

Fuga: Un răspuns comun la câinii care se tem de străini implică evitarea. Câinele temător poate încerca să se facă cât mai mic și mai nesemnificativ posibil, coborându-și corpul, ținându-și urechile plate și coada între picioare.

Poate tremura și chiar se poate ascunde în spatele unei persoane sau sub mobilă în speranța de a fi lăsat în pace. Contrar a ceea ce se crede adesea, unii câini care se lasă pe spate și își expun burta cer să fie lăsați singuri, mai degrabă decât să ceară o frecție pe burtă.

Semne de creștere a fricii

Luptă: Lungitul, mârâitul și mușcăturile sunt cele mai evidente semne ale unui câine care cere să se distanțeze. Aceste semne pot fi observate atunci când opțiunea de fugă a câinelui este eliminată (câinele nu se poate ascunde și este încolțit) sau atunci când câinele consideră că situația o justifică, deoarece este profund stresat.

Cu toate acestea, pot exista și alte semne mai subtile de creștere a fricii și a stresului înainte de escaladare, care pot lipsi (de exemplu, întoarcerea capului, ochii de balenă, căscatul, lingerea buzelor etc.).

Îngheață: În acest caz, câinele este complet închis și îngrozit și adesea va îngheța. Atunci când îngheață, câinele abia se mișcă și se află într-o stare de neputință. faceți din siguranță o prioritate absolută

Din cauza potențialului ca un câine temător să muște, este important să îi păstrați pe cei din jur cât mai în siguranță posibil. Este importantă supravegherea îndeaproape și utilizarea distanței și a instrumentelor care să permită un nivel mai bun de control, astfel încât să se prevină expunerile apropiate și de intensitate maximă. Acest lucru ajută la prevenirea stresului și a potențialului de mușcătură. Este posibil să aveți nevoie de mai multe niveluri de gestionare și protecție ca măsură suplimentară de siguranță.

Lucrați în ritmul câinelui

Modificarea comportamentului pentru a schimba modul în care un câine se simte față de oameni noi necesită să lucrați în ritmul câinelui. Acest lucru necesită multă răbdare și o observare atentă a limbajului corporal al câinelui pentru a vă asigura că acesta rămâne mereu sub prag. Se spune că un câine se află sub prag atunci când se simte calm și în siguranță. Când un câine depășește pragul, devine incapabil să funcționeze din punct de vedere cognitiv, ceea ce face dificilă asimilarea eficientă a oricărei lecții potențiale.

A lucra în ritmul câinelui înseamnă să te asiguri că acesta se simte confortabil în timpul procesului, controlând mediul și prevenind expunerile intense, care induc stres.

În timpul etapelor inițiale, vă va fi foarte util să apelați la ajutorul unor voluntari care sunt dispuși să primească indicații de la dumneavoastră, astfel încât să vă asigurați că animalul de companie se simte confortabil și relaxat. Puteți începe cu persoane pe care le cunoaște deja, creând set-up-uri structurate, iar apoi, în funcție de cât de bine se descurcă puteți trece treptat la persoane străine.

Utilizați distanța în favoarea dumneavoastră

A-i oferi câinelui tău distanța față de străini este una dintre cele mai bune modalități de a-l ține sub prag. Majoritatea câinilor se luptă cu străinii atunci când aceștia le invadează „bulele de spațiu” percepute.

Dacă reușiți să găsiți acel punct dulce special în care câinele vede și recunoaște prezența unui străin, dar rămâne într-o stare calmă și receptivă, acest lucru vă va oferi un punct de plecare pe calea modificării comportamentului.

Creați asociații pozitive

Odată ce ați găsit o distanță de la care câinele vede un străin fără să reacționeze, doriți să începeți să formați asociații pozitive cu acel străin. Există mai multe moduri de a forma asociații pozitive, iar o metodă poate funcționa mai bine pentru un anumit câine sau într-un anumit conntext. Iată câteva strategii.

Metoda „Uită-te la asta”

Inventată de Leslie McDevitt, dresor de câini și expert în comportament, această metodă constă în formarea de asociații pozitive cu elementele declanșatoare, punând câinele să le privească de la distanță.
De fiecare dată când câinele se uită la declanșator, i se oferă recompense de mare valoare.

Acest exercițiu poate fi început în interior, dându-i dulciuri atunci când câinele vede străini care se plimbă afară, lângă o fereastră, și apoi progresând în exterior, în fața unei verande și apoi în timpul plimbărilor. În cele din urmă, jocul pentru câini „Uită-te la asta” ar trebui să ajute la crearea unor asociații pozitive cu declanșatoarele.

Această metodă a fost inventată de dresorul de câini Jean Donaldson. Scopul metodei „Open Bar Closed Bar” este de a crea asocieri pozitive cu factorii declanșatori, folosind o abordare strategică care face foarte clar faptul că străinii sunt surse de lucruri minunate și că toată distracția se termină atunci când străinii nu mai sunt în preajmă.

Jocul de angajare și de dezangajare

Această metodă inventată de dresoarea de câini Alice Tong este similară cu „Uită-te la asta”, dar implică folosirea unui câine care este familiarizat cu un clicker. Cu câinele ținut la distanță de declanșator, la concentrarea asupra declanșatorului, faceți clic pe clicker și dați-i câinelui o recompensă în momentul în care își întoarce capul pentru a se orienta spre dumneavoastră. Aceasta este partea de „angajare” a jocului.

Urmează partea de „dezactivare”. Practic, în această parte a „jocului”, vă veți aștepta ca câinele dumneavoastră să se uite automat la dumneavoastră după ce observă declanșatorul, chiar înainte de a face clic pe clicker. Atunci când câinele se uită automat la tine, fă clic și dă-i recompensa.

În acest joc, câinele învață în cele din urmă să se angajeze într-un comportament alternativ care este incompatibil cu lătratul sau ascunderea, deoarece câinele nu poate face aceste lucruri dacă este ocupat să se uite la dumneavoastră și să mănânce dulciuri. potrivit pethelpful.com.

Recent Posts

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

22 de minute ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

o oră ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

21 de ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

22 de ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

23 de ore ago

Capela câinilor: biserica simbol al iubirii necondiționate față de animale

Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…

o zi ago

Parteneri