Din cuprinsul articolului
Există o modalitate ușoară de a începe o bătălie epică între iubitorii de pisici și cei de câini. Întrebați-i doar ce animal de companie li se pare mai deștept. Ar fi drăguț, doar de dragul păcii, dacă am putea să vă spunem că unul sau altul ia premiul cel mare pentru inteligență.
Dar, adevărul este că răspunsul nu este unul atât de clar pe cât ați putea spera. În schimb, depinde de modul în care definim „inteligența” și de aspectele abilităților lor asupra cărora ne concentrăm. Fiecare animal de companie strălucește în domenii diferite.
Cum măsurăm inteligența?
Înainte de a putea răspunde cine este „mai deștept”, trebuie să determinați ce înseamnă inteligența. La oameni, evaluăm inteligența pe baza coeficientului de inteligență (IQ). Această măsură evaluează abilitățile de rezolvare a problemelor, memoria și capacitatea de a învăța.
Cu toate acestea, aplicarea unei astfel de măsurători la animale nu are sens deoarece nu se traduce în modul în care animalele procesează informațiile. Prin urmare, atunci când vorbim despre inteligența animalelor, ne uităm adesea la diverși factori, cum ar fi abilitățile de rezolvare a problemelor, cunoașterea socială, memoria și capacitatea de dresaj.
Câinii ca animale de haită
Câinii au fost crescuți în mod selectiv timp de mii de ani pentru roluri specifice, inclusiv vânătoare și protecție. Ca animale de haită, câinii sunt creaturi sociale în mod inerent, iar inteligența lor strălucește adesea prin interacțiunile cu oamenii și cu alți câini.
Câinii de serviciu sunt un exemplu excelent în acest sens. Ei pot înțelege ce spuneți fără cuvinte prin intermediul emoțiilor, limbajului corpului și expresiilor faciale. Patrupezii sunt foarte ușor de dresat, iar acest lucru face ca inteligența lor să fie afișată în mod strălucitor.
Pot învăța o varietate de comenzi, trucuri și sarcini. Capacitatea lor de a învăța din instrucțiuni umane evidențiază abilitățile lor de rezolvare a problemelor și adaptabilitatea. Și, acest lucru indică un nivel ridicat de inteligență.
Pisicile domestice sunt independente
Când vine vorba de pisici, se crede adesea că dresajul este mai dificil. Pisicile domestice sunt vânători solitari care sunt bine echipați pentru un stil de viață independent. Nu au fost crescute pentru munci specifice în aceeași măsură ca și câinii, dar asta nu înseamnă că putem spune că sunt mai inteligente.
În timp ce pisicile nu pot fi la fel de ușor de dresat ca și câinii, ele au abilități impresionante de rezolvare a problemelor. Cercetările au arătat că pisicile sunt capabile să rezolve probleme complexe pentru a obține ceea ce își doresc sau au nevoie prin logica cauză-efect.
Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că pisicile nu s-au descurcat la fel de bine ca și câinii în acest test specific de a trage o sfoară pentru o recompensă. Totuși, este posibil ca aceasta să nu fie o comparație corectă, deoarece pisicile sunt mult mai independente decât câinii.
Rasa face diferența
Rasa face diferență în ceea ce privește tipul de inteligență pe care o are o pisică sau un câine. Cea mai inteligentă rasă de câini este Border Collie, în timp ce cea mai inteligentă rasă de pisici este Abisinianul.
Cum au fost determinate acestea? Cel mai inteligent câine din lume, Chaser, a învățat să identifice peste 1.000 de substantive proprii de-a lungul vieții. Cea mai inteligentă pisică din lume, Alexis, a realizat 26 de trucuri în doar 60 de secunde.
Structura creierului: Câini vs. pisici
Când ne uităm la materia cenușie, câinii au, în general creierul mai mare decât pisicile. Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Neuroanatomy, câinii au aproximativ de două ori mai mulți neuroni în cortexul cerebral decât pisicile. Deoarece cortexul cerebral este asociat cu comportamente cognitive complexe, unii oameni de știință susțin că cei mai buni prieteni ai omului sunt mai inteligenți decât pisicile.
Cu toate acestea, este important de reținut că dimensiunea creierului nu se corelează neapărat cu inteligența. Pisicile pot avea mai puțini neuroni, dar creierul lor este mai complex. Potrivit cercetătorilor, structura creierului unei pisici este similară în proporție de aproximativ 90% cu cea a creierului uman, ceea ce arată complexitatea și potențialele abilități cognitive.
Verdictul
Așadar, cine este mai deștept? Câinii sau pisicile? Răspunsul sincer este egalitate. Atât câinii, cât și pisicile dau dovadă de inteligență în felul lor, modelată de instinctele și rolurile lor alături de oameni. Câinii, în calitate de creaturi sociale, excelează în ceea ce privește cunoașterea socială și capacitatea de dresaj, în timp ce pisicile, în calitate de vânători independenți, impresionează prin abilitățile lor de rezolvare a problemelor și cunoașterea mediului înconjurător. Niciuna dintre ele nu este de fapt mai inteligentă decât cealaltă în general, informează lovetoknowpets.com.