Fie ca e vorba de pisici sau de caini, dresajul este o parte esentiala din convietuirea animalului de companie cu familia sa adoptiva. Dresajul de baza este practic ceea ce diferentiaza in mare parte un animal salbatic, de unul domesticit. Chiar daca suna ciudat, dresajul animalului incepe de la stapan. Iar asta presupune cunoastere, rabdare si atentie din partea omului. Sfatul specialistilor este sa urmezi urmatorii pasi pentru a crea o legatura cu animalul tau, intr-un mod usor si clar.
- Isi face nevoile in casa
Din fericire, aceasta nu este doar prima problema, ci una dintre cele mai usor de rezolvat. Puiutii de caine au un reflex natural de a-si face nevoile la scurt timp dupa ce au mancat. Asadar, daca ii respecti orarul de 5 mese pe zi (pana la varsta de 6 luni), dupa fiecare masa, puiul tau va avea nevoi fiziologice. Poti sa-l duci pe patura absorbanta sau afara, pentru a intelege care este locul destinat acestor nevoi, iar daca se intampla sa faca in locuri nepermise, acea portiune trebuie spalata foarte riguros, pentru a elimina orice iz care l-ar putea atrage sa faca acolo, din nou.
- Roade cabluri si pantofi
Acest gest este unul extrem de periculos! Foarte multi puiuti mor electrocutati sau intoxicati dupa ce au ros un cablu. Bazele dresajului canin spun ca, pentru a-l dezobisnui de acest gest trebuie sa nu i le lasati la vedere, in primul rand, iar daca acest lucru este greu de realizat, catelul trebuie certat si pedepsit. Nu batut! O simpla bataie din palme va face un zgomot suficient de infricosator pentru el, incat sa inteleaga ca acest gest nu este permis!Asigura-te si de faptul ca animalul tau are suficiente jucarii din cauciuc special, nu de plus. Ca o ultima solutie, poti achizitiona din cabinetele veterinare sprayuri speciale, menite sa impiedice cainele sa puna gura pe anumite obiecte.
- E hiperactiv
Cu cat cainele e de talie mai mare, cu atat aceasta problema devine din ce in ce mai suparatoare. Un caine hiperactiv – labradorii, de exemplu, au tendinta de a deveni extrem de agitati si vor sari pe tine, pe copii, pe oameni batrani, fara sa tina cont ca propria greutate le poate face rau. De altfel, cainele nu este rau intentionat, ci este doar o caracteristica a lui care trebuie eliminata sau tinuta sub control. Astfel, atunci cand cainele incepe sa sara sau sa se agite, comanda pe care trebuie sa o cunoasca este ”culcat” sau ”la loc”. Daca nu cunoaste aceste doua comenzi – presupunem ca e la o varsta frageda -, evita contactul vizual cu el. Pur si simplu ignora-l, fara sa zambesti, aratandu-i ca aceasta atitudine nu este una tolerata.
- Intelegerea limbajului
E foarte haios sa auzi pe cineva cum isi dojeneste animalul de companie, spunandu-i ”hai, te rog frumos, nu te urca in pat”. Dar acest limbaj este unul total ineficient. Animalele nu inteleg ”te rog” sau ”te iubesc”. Necuvantatoarele se ghideaza dupa tonul vocii si limbajul corpului. O privire incruntata sau una dragastoasa vor avea un efect mult mai bun decat o dojeneala pe ton blajin. E bine de stiut si ca animalele reactioneza rapid la sunetele ascutite. Literele ”R” si ”S”, spuse apasat, le starnesc imediat atentia. Aceasta este si o explicatie a faptului ca patrupezii cu numele ”Rex” reactioneaza mai prompt la auzul numelui decat unul cu numele ”Otto” (!!).
- Merge inaintea ta
Daca se baga in fata ta atunci cand deschizi usa sau cand mergi, daca afara trage in lesa precum un cal la caruta, ei bine, companionul tau te domina. Si chiar daca nu esti o persoana foarte „orgolioasa”, atitudinea lui nu trebuie incurajata. Aceasta problema poate fi rezolvată in primul rand prin impunere. Atunci cand vrea sa iasa inaintea ta pe usa, inchide-o. Daca trage in lesa, trage de lesa in sus apoi ramai pe loc. Nu uita ca de fiecare data cand nu asculta sa spui ”Nu e voie!”. Nu folosi expresii precum ”Stai cuminte”, ”Nu mai trage”, ”Mergi frumos”, etc.