Din cuprinsul articolului
Căprioarele, ratonii, oposumii și vulpile au populat cândva zona Parcului Național Everglades din sudul Floridei.
În zilele noastre, rezidenții sunt norocoși dacă zăresc un singur mamifer în zonă, potrivit experților în viață sălbatică.
Cine este de vină pentru acest declin al vieții sălbatice? Specia invazivă cunoscută sub numele de piton birmanez.
Pentru a ajuta la combaterea acestei probleme pentru ecosistemul din Florida, vânătorii de șerpi se adună cu sutele pentru Florida Python Challenge. Evenimentul, creat de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, a început în 2013.
Pitonul birmanez, o problemă pentru faună
„Iubesc șerpii. Urăsc faptul că trebuie să facem asta, dar sunt invazivi și schimbă întregul ecosistem.” a declarat Amy Siewe, vânător profesionist de pitoni, pentru CNN.
Potrivit comisiei, aceste reptile au fost depistate încă din 1979 în Florida. „Au fost introduse în Florida prin eliberare accidentală și intenționată prin intermediul comerțului cu animale de companie„, a declarat vineri un purtător de cuvânt al comisiei. De atunci, ele au ucis și continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru fauna sălbatică.
Evenimentul aduce sute de vânători profesioniști de șerpi în Everglades pentru a vâna și ucide reptilele. Până vineri, peste 850 de persoane s-au înscris, a precizat comisia. Data de 5 august a marcat începutul provocării de 10 zile din acest an.
Premii în bani pentru cel care ucide cei mai mulți pitoni
Pentru a participa, membrii au fost nevoiți să urmeze un curs de pregătire online și să plătească o taxă de înscriere de 25 de dolari. Vânătorul care aduce înapoi cei mai mulți pitoni câștigă 2.500 de dolari. În 2021, participanții au ucis peste 200 de pitoni.
În afară de provocare, eforturile de eliminare pe tot parcursul anului sunt încă în desfășurare. Din 2000, peste 17.000 de pitoni au fost îndepărtați și raportați, potrivit comisiei, Michael Kirkland, biolog la South Florida Water Management District, a declarat că pitonii „decimează fauna sălbatică de ani de zile.
Provocarea este concepută pentru a elimina cât mai mulți pitoni din zonă, Detectarea și îndepărtarea umană sunt cele mai eficiente și eficace instrumente din dotare în acest moment”, a adăugat Kirkland, care a adugat că a existat un declin de până la 90% al animalelor din zonă din cauza pitonilor.
Un loc de muncă cu normă întreagă
Printre cei mulți participanți la provocarea din acest an se numără Siewe și Donna Kalil. Kalil a declarat pentru CNN că vânează cu profesionalism reptilele din 2017. Siewe a fost angajată în 2019. Împreună, cei doi au ucis peste 1.000 de pitoni – Kalil la peste 670, iar Siewe la aproape 400.
Ei împărtășesc dragostea pentru aceste creaturi, dar înțeleg importanța acestei provocări. „Vânătorii sunt cea mai bună modalitate pe care o avem în acest moment pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme”, a declarat Siewe.
În cadrul provocării de anul trecut, Kalil a luat acasă premiul de 2.500 de dolari pentru că a eliminat cei mai mulți pitoni, 19. Ea participă din 2013.
Cei doi își vor baza vânătoarea pe factori precum vremea, ora din zi și programul de somn. „În această perioadă a anului, noaptea este cel mai bine să ieșim”, a spus Kalil. Iar vânătoarea nu este ușoară. Pitonii, deși nu sunt veninoși, au sute de dinți care sunt ascuțiți ca niște brici, potrivit lui Siewe.
Creaturile pot crește până la dimensiuni uriașe și este o performanță să le înfrunți. Siewe a spus că cea mai mare captură a ei măsura 17 picioare și 110 kilograme, pe care a prins-o stând în picioare la 1,70 metri. Kalil împărtășește că nu le poți prinde pe toate. „Am avut patru care mi-au scăpat în timpul carierei mele”, a spus ea. „Poate fi dificil în timpul nopții în apă și în buruieni”, potrivit cnn.com.