Din cuprinsul articolului
Blana de leneș are beneficii pentru lume? Cercetătorii au descoperit că pe blana leneșilor există o diversitate remarcabilă de organisme. Precum alge, ciuperci, bacterii și insecte. Dar cu toate acestea, aceste animale rareori se confruntă cu infecții.
Această observație ar putea avea implicații semnificative în lupta împotriva superbacteriilor rezistente la antibiotice, o problemă gravă de sănătate globală.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), superbacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea umană. Ar putea provoca până la 10 milioane de decese anual până în 2050.
Un factor major care contribuie la această problemă este utilizarea necontrolată a antibioticelor, care duce la dezvoltarea rezistenței la aceste medicamente vitale.
În consecință, există o preocupare crescută că, în viitor, antibioticele eficiente vor deveni din ce în ce mai rare, punând în pericol tratamentul infecțiilor și intervențiile chirurgicale.
Cercetătorii caută cu disperare noi molecule pentru a combate rezistența la antibiotice.
Leneșii, acești animale iconice cu mișcări lente, găzduiesc o varietate impresionantă de organisme pe blana lor, creând un ecosistem complex la suprafața lor.
Pentru a investiga acest fenomen, cercetătorii au colectat mostre de blană de la aproximativ 30 de leneși.
Analizele de laborator au identificat nouă tulpini de bacterii din genurile Brevibacterium și Rothia care produc molecule cu proprietăți antibiotice notabile și cu o eficacitate semnificativă.
Idea din spatele acestei descoperiri este că, dacă leneșii pot să se protejeze eficient de infecții legate de organisme diverse care trăiesc pe ei.
Atunci această capacitate ar putea fi utilizată în beneficiul oamenilor. Prin extragerea și utilizarea moleculelor antibiotice produse în mod natural pe blana lor.
Această cercetare deschide noi perspective în lupta împotriva superbacteriilor. Poate oferi soluții viitoare pentru combaterea rezistenței la antibiotice, o problemă medicală urgentă în întreaga lume.
Cu toate acestea, studiile suplimentare vor fi necesare pentru a înțelege pe deplin potențialul acestor molecule și pentru a le utiliza în practică medicală, conform digi-animalworld.ro.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…